חומצות ובסיסים הם חומרים אשר גורמים לעליית ריכוזי יוני ההידרוניום (+H3O וההידרוכסיד -OH בהתאמה) בתמיסה. ליונים הללו יש השלכות עצומות על תגובות רבות ועל יציבות של חומרים רבים. תחילה נבין את תכונותיהם של החומצות והבסיסים וכיצד נותנים להם שמות ונוסחאות. בהמשך נראה מהי תגובת סתירה בין חומצה לבסיס, מהו pH וכיצד ניתן לזהותו, ולבסוף נלמד בקצרה על תיאוריה אלטרנטיבית להגדרת חומצה ובסיס.
 

המצגת מבוססת על המצגת power of chemistry אשר נכתבה בידי Mark Rosengarten מורה לכימיה מארה"ב.
המצגת תורגמה ונערכה בידי צוות אתר דוידסון אונליין.

זהו החלק השביעי בסדרה בת 9 מצגות העוסקות בתחומים השונים של הכימיה הכללית.

 

מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

7 תגובות

  • רונית

    כוח הכימיה

    לא רואה את כוח הכימיה אצלי במחשב rblisko@gmail.com

  • יובל

    גם לי המצגות של כח הכימיה לא עובדות באף דפדפן

    וגם ניסיתי במחשבים אחרים, אתם יכולים לנסות לסדר את זה?
    בכללי כל המצגות מהאתר מכל הנושאים לא עובדות, אי אפשר לפתוח אותם בגדול או להוריד למחשב כPDF.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום יובל
    נראה שאכן יש בעיה, אנחנו בימים אלו עובדים על פתרון המרת המצגות לפורמט ידידותי יותר. אם אתה מעוניין אתה מוזמן לשלוח אלי מייל לmaagar.mada@weizmann.ac.il ואני שאלח לך את המצגות בהן אתה מעוניין.
    כל טוב
    ארז

  • נורית דקלו

    מצגות כח הכימיה

    לא ניתן לצפות במצגות כח הכימיה - נכנסתי למספר חלקי הסדרה ואי אפשר להכנס.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    אצלי במחשב זה עובד. נסי לעדכן את נגן הפלאש אצלך בדפדפן, או להשתמש בדפדפן אחר (כרום או פיירפוקס). אם את עדיין נתקלת בבעיות תאמרי לנו ונשתדל לעזור.
    ארז

  • שירה

    כימיה חומצות

    מה הקשר בין חומצה גופרתית לבין סוכר כיצד אפשר להסביר זאת בניסוי.

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום רינה

    חומצה גופרתית היא מולקולה אנאורגנית המהווה חומצה מאוד (מאוד) חזקה, אשר יכולה לפרק חומרים אורגניים למרכיביהם. סוכר הינו מולקולה אורגנית. בין שני החומרים הללו אין שום קשר כימי. הקשר היחיד שאני מוצא בינהם הוא היכולת של חומצה גופרתית לפרק את הקשרים הגליקוזידים בסוכר.

    אם את רוצה להראות זאת בניסוי, אני ממליץ לך לעשות את "בדיקת מוליש" (molish test). מה שאת צריכה הוא להשתמש בגלאי (אינדיקטור) לתוצרי הפירוק של הסוכר. הגלאי המקובל הוא נפטול, אשר נותן צבע סגול ארגמן כתגובה לפירוק הסוכר. לפרטים נוספים על הניסוי את מוזמנת להכנס לקישור למטה.

    אני רוצה להדגיש ניסוי זה מצריך הדרכה והשגחה של איש מקצוע (כימאי), והוא חייב להתבצע במעבדה מתאימה תוך הקפדה על כל כללי הבטיחות.

    אם יש לך עוד שאלות אשמח לענות.

    ארז