בכדי לדייק בתשובה, צריך להגדיר תחילה את המונחים 'שריפה' ו'חומר אורגני' המופעים בשאלה:
נגדיר שריפה (או אש או בעירה) כתהליך המתרחש בו חומר מחמצן מגיב עם חומר מחזר (כלומר תגובת חימצון-חיזור, תגובה בה עוברים אלקטרונים מחומר לחומר) המלווה בשיחרור אנרגיה רב, לרוב תוך פליטת אור נראה חזק (=אש). (עוד על אש אפשר לקרוא בקישורים בסוף השאלה הזאת). בחיים היום-יומיים אנו נתקלים בדרך כלל באש שנוצרת כאשר חמצן שורף חומר אחר (למשל מדורה של עצים).


שריפה ביער

לגבי חומר אורגני – ההגדרה יותר רופפת, המונח מקורו מלפני מאות שנים, מתקופת האלכימיה, האלכימאים הבדילו בין שני סוגי חומרים בעולם: חומרים אורגניים, כלומר חומרים שמקורם באורגניזם, כלומר ביצור חי – כמו בשר, עצים, זפת/ביטומן וכו', וחומרים אנאורגנים – כלומר חומרים שמקורם אינו בבעלי חיים (כמו חול, אבנים, מתכות). האלכימאים האמינו שמדובר בשני סוגי חומרים נפרדים. אולם בשנים 1824-1928 הצליח הכימאי הגרמני וולר לסנתז שני חומרים אורגנים (חומצה אוקסלית, הנמצאת בצמחים ואוראה, המופרשת משתן של בעלי חיים) מחומרים אנאורגאניים, ובכך, הפריך את התיאוריה רבת השנים. מאז סונתזו על ידי כימאים חומרים אורגניים רבים, כאשר חומר המוצא היה חומרים לא אורגניים. ובכל זאת, המונחים 'חומר אורגני' ו'כימיה אורגנית' נשארו בשימוש עד היום, כאשר בימיינו המאפיין של הנ"ל אינו המקור של החומרים, אלא העובדה שחייבים להכיל אטום של פחמן (C) אחד לפחות בתוכם. (כמעט) כל התרכובות האורגניות מכילות גם אטום מימן (H) הקשור לאטום הפחמן. תרכובות אורגניות יכולות להכיל כמובן גם אטומים נוספים בתוך המולקולה, כמו אטומי חמצן (O) – הנמצאים בסוכרים, בכהלים, בחומצות-שומן ובתרכובות אורגניות רבות, חנקן (N) , גופרית (S) – הנמצאים בחלבונים, זרחן (P) – שהוא חלק ממבנה ה DNA, יוד (I) - הנמצא בתרכובות של הורמונים, ועוד אטומים אחרים, בתפוצה יותר נמוכה.
מעניין לציין ש'רוב הכימיה' (בבחינה של מספר התרכובות) היא כימיה אורגנית, ע"פ בדיקה שנעשתה בשנת 1970 70% מהתרכובות הידועות לאדם היו תרכובות פחמן, ו 30% של כל שאר היסודות האחרים, אני מניח שכיום, לאחר 40 שנה, המצב השתנה ל 90-10 לטובת תרכובות הפחמן.

לשאלתך, באופן כללי – תהליך השריפה דומה בחומרים אורגנים וחומרים אי-אורגניים. השוני הוא בתוצרים, ובמגוון המחמצנים האפשרי בתגובה.
בגלל שחומרים אורגניים תמיד מכילים פחמן ומימן, ובגלל שהחומר המחמצן הנפוץ שלהם הוא חמצן, תוצרי השריפה של חומר אורגני יהיו תמיד (אדי) מים, תחמוצות של פחמן.
למשל תהליך השריפה של אוקטן (אחד ממרכיבי הבנזין למכוניות, אוקטא = 8 ביוונית, כמו תמנון=אוקטופוס, לציין 8 פחמנים במולקולה) :

C8H18 + 12.5O2 -> 8CO2 + 9H20

במצב שריפה עם חוסר במולקולות חמצן (כמו שריפה בתוך חדר סגור) – לא יתרחש חימצון מלא של הפחמן, ויווצר הגז הרעיל פחמן חד-חמצני (CO, ראו קישור עליו בתחתית השאלה)

C8H18 + 8.5O2 -> 8CO + 9H20

במחסור עוד יותר גדול בחמצן, יווצר פיח שחור של אטומי פחמן במצב טהור אמורפי (C):

C8H18 + 4.5O2 -> 8C + 9H20

אם תרכובת הפחמן מכילה חמצן, הוא יהפך למים בסוף תהליך השריפה, כמו בשריפה של אלכוהול:

C2H6O + 3O2 -> 2CO2 + 3H2O

אם תרכובת הפחמן מכילה יסודות אחרים, כמו גופרית, בסוף תהליך השריפה הם יהפכו לתחמוצות שלהם (למשל בתרכובת המכילה גופרית, בתוצרי השריפה ניתן יהיה למצוא דו-תחמוצת הגופרית SO2)

חומרים אנאורגאניים – לא מכילים פחמן, ולא חייבים להכיל מימן, ולכן בתוצרי השריפה שלהם לא יהיו בהכרח מים ו/או פחמן דו חמצני. דוגמאות לשריפה של חומרים אנאורגאניים:
מגנזיום בחמצן, שריפה היוצרת אור רב מאוד, (לחצו כאן לסרטון המראה בעירת מגנזיום ) משמש בזיקוקי תאורה בשל כך. התגובה היא :
Mg + ½O2 -> MgO


שריפת מגנזיום. התמונות באדיבות אתר ויקיפדיה

גם גופרית בוערת בחמצן, באש כחלחלה, (לחצו כאן לסרטון בעירת גופרית)
או שריפה של זרחן (P) בחמצן (לחצו כאן לסרטון קצר או לחצו כאן לסרטון ארוך יותר של שריפת זרחן). שימו לב שהזרחן בוער ומתלקח באוויר בצורה ספונטנית ללא צורך בחימום. תכונה זו של הזרחן מצאה שימוש ב'פצצות זרחן' הידועות לשמצה, המפזרות גושי זרחן בעת פיצוצן, כאשר הזרחן בוער הוא הופך לחומר צמיגי דביק, דמוי מסטיק. אם פיסה של זרחן נופלת על בן אדם היא תשרוף את בשרו עד העצם או עד יצירת חור מפוחם בגוף, מים אמנם עוצרים את תהליך השריפה, אולם חשיפה מחודשת לאוויר לאחר 'כיבוי' האש, שוב תגרום לזרחן להתלקח (הוא מתלקח ספונטנית באויר, כאמור), והדרך היחידה לעצור את תהליך השריפה הוא לחתוך עם סכין את האיזור הנגוע. בשל אכזריותן הרבה של פצצות הזרחן אמנת ז'נבה להסדרת 'חוקי המלחמה' אסרה שימוש של פצצות זרחן כנגד חיילים בקרב.

כידוע היסודות מתחלקים למתכות ולאל-מתכות, מעניין לציין שהמסת תוצרי השריפה שלהם בחמצן (המסת התחמוצות) בתוך מים יוצרת חומרים מנוגדים מבחינה כימית: המסת תחמוצות של אל-מתכות במים יוצרת חומצות, והמסת תחמוצות של מתכות במים יוצרת בסיסים.
לסיום נציין שאומנם מחיי-היום-יום אנו מכירים רק תהליכים שריפה בהם חמצן הוא החומר המחמצן, אולם זה לא חייב להיות כך, כל מחמצן חזק יכול לגרום לבעירה, מחמצנים חזקים לדוגמה: פלואור, חנקן (יכול לשרוף מגנזיום), כלור, ברום, גופרית וכו'. לחצו כאן לסרטון המדגים שריפה של ברזל Fe על ידי גופרית, ליצירת ברזל גופרי FeS. או לחצו כאן לסרטון המציג ברום (Br2) אשר שורף זרחן.

מאת: ד"ר אבי סאייג
המחלקה לנוירוביולוגיה ומכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

14 תגובות

  • עמרי

    כתבה ממש מעניינת, תודה רבה.

    כתבה ממש מעניינת, תודה רבה.
    תיקון קל - לפי האקדמיה ללשון עברית, שרפה נכתבת ללא יו"ד (גם בכתב חסר)
    תודה רבה על הכתבה המעניינת

  • חזי רחימי

    חקירת שריפת מתכות

    שמי חזי רחימי, חוקר שריפות בשירותי כבאות בני ברק.
    ברצוני להתייעץ איתך או לחילופין לקבל חוות דעת או עצה בנוגע לשריפת רכב אליה זומנתי לבצע חקירה.
    ברצוני לציין , ראשית כל, כי ביצעתי עד היום חקירות רבות של שריפות, בינהן שריפות מורכבות, אולם לא נתקלתי עד היום באירוע מסוג זה:
    מדובר בשריפת רכב אשר מוקד האש היה ככל הנראה בקידמת הרכב. מנוע הרכב לא מעורב ישירות בשריפה אולם משני צידי הרכב, במכסה המנוע, נפערו חורים גדולים. השריפה התחילה מלמטה והתפשטה כלפי מעלה. במקום ניתן להבחין בחתכים עמוקים משני צידי הרכב, חתכים אשר חתכו אפילו את השאסי של הרכב משני צידיו. גלגלי הרכב לא נשרפו ואילו צידי הרכה מקדימה, בצמוד לגלגלים פשוט נמסו ונעלמו.
    אשמח לעיצה/רעיון/חשיבה בנוגע לסוגייה זאת.

    בתודה מראש,
    חזי רחימי, חוקר שריפות-כבאות בני ברק
    טל: 0522565376

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אש היוצרת חורים בפח של אוטו

    שלום חזי
    אני מניח שאתה כחוקר שריפות ותיק בעל ידע רב משלי בנושא.
    אני יכול רק להעלות השערה. ממה שאתה מתאר – התרחשה שריפה בעלת טמפרטורה ותכולת אנרגיה עצומים – כאלו היכולים להתיך פח של מכונית.
    תגובה שאני יכול לחשוב עליה – היא תגובת תרמיט (ראה קישור) – שזו תגובה בין אלומיניום לתחמוצת ברזל, היוצרת 'נהר' של ברזל מותך תוך שיחרור אנרגיה אדירה. זו תגובה שמשמשת לריתוך בתנאי שטח, למשל של פסי רכבת.

    ראה בסרט הבא (מזמן 1:38 ואליך) מה קורה אם שמים תערובת תרמיט על מכסה מנוע של מכונית... כך שזה יכול להיות זה:

     


    בברכה,
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • חזי

    תודה על התשובה העניינית

    ברצוני להודות לך על התשובה העניינית והרצינית לסוגייה אותה העלתי. התייעצתי עם גורמים נוספים, בינהם גורמי מז"פ, על מנת לפתור את ה"תעלומה". תודה על שיתוף הפעולה!

  • קובי

    מה ההבדל בין תוצרי השריפה של דלק לעומת עצים?

    למה אומרים שמכוניות מזהמות אוויר כשפעם היינו משתמשים באש יום יום..?
    תודה מראש

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אין הבדל עקרוני

    שלום קובי,
    אין הבדל עקרוני, גם שריפת עצים מזהמת אוויר. ההבדל הוא פשוט בכמות: מאות מיליוני המכוניות בעולם שורפות דלק בכמות גדולה פי כמה וכמה בהשוואה לכמות העצים ששרפו בעבר.

    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • ציון גואטה

    ההבדל בין חומר אורגני לאן אורגני

    אבי שלום,
    א. אם אני מבין נכון ההבדל בין חומר אורגני לחומר לא אורגני הוא, שחומר אורגני מכיל אטום פחמן וברוב המקרים גם מימן, בשונה מחומר לא אורגני שלא מכיל אותם. האם הבנתי נכון?
    ב. למרות זאת, אנו יודעים שישנם חומרים לא אורגנים המכילים פחמן, כמו: פחמן דו-חמצני, חומצה פחמתית, סידן קרבידי.
    אם כך - האם יהיה נכון לחזור להגדרה הקדומה, שחומר אורגני הוא חומר שמקורו באורגניזמים כמו שכתבת לעייל ולמרות שאפשר לחקות נוסחה כימית כל שהיא במעבדה ולסנטז חומר מסויים - עדיין לא יגיע לתכונות החומר האורגני במלואם [כמו ליצור רובוט שיכול לחקות את הפעולות החיצוניות של האדם]? כמו כן, האם החיקוי הכימי במעבדה הוא חיקוי מלא בכל 100% הפרטים?
    ג. כל עולם הצומח משתמש בפחמן הדו חמצני בכדי לייצר את חלקיו וזהו חומר מזין איכותי לבאים אחריו בשרשרת המזון. לעומת סיד או ברזל שנלקק מהאדמה ולא יוכלו לתת לנו כלום, כיוון שלא נצליח לספוג אותם. לכן אני גם לא מבין מה היתרון במים מינרליים - הרי הם במצבם הלא אורגני, לפני הטרנספורמציה שעושה להם עולם הצומח?
    תודה מראש על התשובות המהירות והמחכימות, ציון

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תשובות

    שלום ציון,
    תשובות לשאולתך
    א. הבנת נכון.
    ב. נושא של הגדרות - זה נושא שאפשר להתווכח ולדון בו שנים (מה שאני לא מתכוון לעשות). השיקול בשינוי ההגדרה היה הוא שיש מספר זניח בהחלט של תרכובות פחמן לחלוטין לא אורגני מצד אחד (ופשוט מוצאים אותם מהכלל, ומצד שני יש כאלו שיאמרו שפחמן-דו-חמצני גם הוא אורגני, כאמור - לא נתווכח). ומצד שני היום רוב תרכובות הפחמן הם פשוט חדשות לחלוטין, ולא חיקוי של משהו שקיים בטבע (למשל ניילון, תרופות רבות וכו').
    בשל כל הבעיות הללו - האנשים המדייקים לא משתמשים בשם 'חומר אורגאני' אלא 'תרכובת פחמן'
    לשאלתך הנוספת: במעבדה אפשר לההגיע לחיקוי הזהה ב- 100% לחומר טבע ספציפי, אולם לתערובות של חומרי טבע (למשל כל תפוח שלם - קשה מאוד להגיע - פשוט כי מדובר בעשרות אלפי, אם לא מאות אלפי תרכובות שונות).
    ג. אפשר לספוג מינרלים גם בצורתם הלא אורגנית, למשל כדורי סידן למי שחסר סידן, או כדורי ברזל למי שחסר ברזל. אולם - אתה צודק שתרכובות אורגניות נספגות טוב בהרבה מתרכובות לא אורגניות. וזו המגמה בעולם התרופות היום (תרכובות אורגניות של מינרלים).
    למשל גם ברזל מאכילה של כבד נספג בכמה סדרי גודל טוב יותר מברזל ממלח אי-אורגני (אבל גם מלח אי אורגני נספג בחלקו).

    בברכה,
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • ציון גואטה

    שאלת הבהרה

    שוב שלום,
    א. כשאתה כותב: תרכובות אורגניות נספגות טוב בהרבה מתרכובות לא אורגניות, אתה מתכוון, כפי שהסברת לי בתחילת התשובה "תרכובות פחמן"? כלומר, תרכובות המכילות פחמן הן אלו הנספגות בקלות יותר?
    ב. האם יודעים ממה נובע ההבדל הזה? מדוע אותו חומר [כמו סידן בדוגמה שהבאת] כשהוא קשור לפחמן נספג טוב יותר?
    ג. האם יש השלכות של ספיגה ובריאות לעובדה שכתבת שאי אפשר לחקות תערובות של חומרי טבע (כמו תפוח שלם)? [כמו לדוגמה שאולי שיש יחסי גומלין בין החומרים בתפוח המשפרים את הספיגה, או משפיעים יותר על הבריאות].
    סליחה על הדקדוקים ותודה על ההתייחסות
    ציון

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תשובות

    א.     כן, תרכובות של מינרלים (ברזל, סידן וכו') עם תרכובות פחמן נספגות טוב יותר ממלחים אנאורגניים מוחלטים.

    ב.      כללית – שתי סיבות: ראשונה: אנחנו לא צמחים ולא "אוכלים" אדמה ודשן (כמו הצמחים), גוף האדם ומערכת העיכול שלו התפתחה לספוג בצורה אופטימלית מוצרים מהמזונות שאנו אוכלים (שהם אורגניים). שנייה: כל תאי גוף האדם מוקפים קרום (ממברנה) שומנית – שדוחה חומרים קוטביים מבחינה כימית (כמו מלחים אי-אורגניים).

    ג.      כן, לא תמצא רופא שיגיד לך שמבחינה בריאותית עדיף לקחת כדור של 'מולטיויטמין' במקום לאכול תזונה מגוונת ועשירה בפירות וירקות – כשאפשר, תמיד עדיף לקבל את החומרים החיוניים במזון – מהמזון (רק אם יש חסר נקודתי במשהו מומלץ להשלים בצורת תרופה).

  • ציון גואטה

    לפי זה אפשר לומר שחומר אנאורגני הוא חומר שלא יכול להישרף?

    אבי שלום,
    כתבת בתשובה לעייל ש"החומר האנאורגני לא נשרף בגלל שהוא כבר שרוף", אם כך הוא, אזי האם אפשר לומר שיש עוד הבדל בין חומר אורגני ללא אורגני והיא העובדה שאיננו יכול להישרף? אם כך הוא - זה סותר את מה שהסברת בגוף המאמר שההבדל בשריפת חומר אנאורגני הוא שבתוצרי השריפה לא יהיו בהכרח מים או פחמן דו חמצני [אך כן יכולים להישרף]. אשמח אם תוכל לבאר את ההבדל.
    תודה ושלום

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אתה מתכוון בתשובה לשאלה בטוקבק למטה?

    עניתי אך ורק ישירות לשאלה שלה על בדיקת חומר אורגני בקרקע (זאת אומרת, ספציפית החומר האנאורגני שבקרקע הוא כבר שרוף). למען הסר ספק: לא התכוונתי לחומר אנאורגני באופן כללי, שכמו שכתבתי בכתבה בהחלט יכול להישרף!

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • אנה

    אם כך איך מסבירים שיטות לכימות חומר אורגאני בתערובת ע"י שריפה

    ישנן שיטות לכימות החומר האורגאני בתערובת, למשל קרקע. ע"י שקילת התערובת היבשה, שריפה ושקילה חוזרת. מתוך הנחה שהחומר שנשאר בתום השריפה הוא החומר האי אורגאני כיוון שלא נשרף. האם הסיבה לכך היא חום או משך השריפה? כלומר שריפה ממושכת או בטמפרטורות גבוהות יותר היתה מכלה גם את החומר האנאורגאני?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תשובה

    לא זה ולא זה. החומר האנאורגני לא נשרף בגלל שהוא כבר שרוף - בעיקר תחמוצות של סיליקון (צורן) וברזל. חומר לא יכול להישרף אחרי שכבר נשרף/ התחמצן עד קצה גבול יכולותו הכימית. אפשר להדליק מגנזיום, אי אפשר להדליק אבקת מגנזיום-חמצני...