שלום עינת,

לא מומלץ לפגוע בציפוי הטפלון שמגיע על כלי מטבח מסוימים (ביניהם גם כלים שעשויים מברזל) כדי לא לחשוף את המתכת שמתחת. חשיפה שכזו עלולה לגרום להפרדות מואצת של הציפוי (שנועד למניעת הדבקות המזון לסיר) ולקורוזיה. מעבר לכך אין לכך סיבה אמיתית לא להשתמש בכלי מתכת בזמן בישול בסיר ברזל יצוק.
במילים אחרות, אפשר לגרד סיר ברזל ואם הוא נשרט לא קורה לו כלום.


(תמונה באדיבות ויקיפדיה)

יש בכימיה אנליטית מושג שנקרא הפרדוקס האנליטי.
זה מונח שבא לתאר מצב שבו ככל שהציוד האנליטי מגלה רמות נמוכות יותר של חומר מסוים, פתאום מגלים השפעה כלשהי ודורשים עוד ירידה בסף הגילוי.
מדוע אני מזכיר זאת? מכיוון שמשתמשים בכלי מתכת וסירי ברזל כבר מאות שנים ורק לאחרונה (כאשר יכולות הגילוי שלנו משתפרות) עלתה הדאגה שיש השפעות בין סיר הברזל וכלי הבישול ממתכת.

על מנת להמיס את האוקסיד שעל הברזל צריך איזשהו מחזר חזק, לא משהו שנמצא בכף מתכת.
כנ"ל לגבי כף המתכת עצמה, היא מכוסה בשכבת אוקסיד, בהנחה שזה אלומיניום צריך בסיס חזק למדי כדי להמיס אותו ולחשוף את מה שיש מתחת. מכיוון שאין בישול בסביבה בסיסית מאוד, זה לא יקרה ולכן המתכת שלמטה לא תגיב.

יכול להיות שבעקבות שריטה וחשיפה של שתי המתכות מתחת לאוקסיד תהיה ריאקציה בריכוזים שהם בסביבות PPB או PPM. אך שאלת הסכנה הבריאותית היא כנראה שולית. בהנחה שמבשלים במים, שהריכוז העצמי שלהם 55 מולר, סביר יותר להניח שהתגובה בעקבות השריטה בכלים תהיה יצירת אוקסיד מחודש עם המים.
לכן, בגדול, אין צורך לדבר על ריאקציות חמצון חיזור בין שתי מתכות כאלו (מה גם ששתיהן מכוסות אוקסיד) כשהריכוזים הצפויים הם PPM ומטה.

מאת: אבי לביא
המחלקה למדעי הסביבה
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

0 תגובות