ראשית, החל מתחילת שנת 2009, בתחנות הדלק בתל-אביב חובה למכור רק סולר דל גופרית (בתקן מחמיר של ריכוז משקלי של גופרית בתוך הסולר במקסימום של 10 מיליוניות בלבד) שניתן לקרוא לקרוא כאן.
זאת אחרי שבשנת 2003 כבר החלו כמה חברות להוריד את ריכוז הגופרית באופן עצמאי (כפי שניתן לקרוא כאן)
מריכוז של-350 ל-50 ppm (=parts per million ="חלקי מיליון"=מיליוניות), תחילה באופן עצמאי ובסוף בעקבות שינוי התקן הישראלי, כפי שניתן לקרוא בכתבה הראשונה. סילוק גופרית מתוך דלקים חשוב מאוד לאיכות הסביבה, שכן תחמוצות של גופרית (שנוצרות כאשר הדלק נשרף, למשל במכונית) הנם חומרים מזיקים לסביבה, כפי שניתן לקרוא בתשובה לשאלה כאן על תרכובות גופרית עם חמצן.


פסל שנפגע מגשם חומצי המכיל תחמוצות גופרית

תהליך סילוק הגופרית מתוך הסולר (ותזקיקי הנפט באופן כללי) הוא תהליך כימי יקר הדורש שימוש בזרזים מיוחדים ולא ניתן לבצע אותו בצורה ביתית, והוא מתבצע על ידי בתי הזיקוק.
התהליך העיקרי לסילוק גופרית מתוך הדלק נקרא הידרו-דה-סולפוריזציה (בתרגום חופשי: סילוק[דה] גופרית[סולפור] על ידי מימן[הידרו]). בתהליך, כפי שהשם מרמז, מחממים ל 300 עד 400oC את התרכובת האורגנית מכילת הגופרית ביחד עם מימן ובנוכחות זרז מיוחד (למעשה החומר הוא מעט יותר מזרז, הוא לא רק מאיץ את התגובה הכימית, למעשה בלעדיו התגובה לא תצא אל הפועל כלל, הזרז בנוי לרוב ממצע של תחמוצת אלומיניום בשילוב תרכובות של מתכות המעבר קובלט ומוליבדנום) תוך שמירה על לחץ גבוה של 40 אטמוספירות. התוצאה – תרכובת אורגנית נקייה מגופרית, והגז מימן גופרי, תגובה לדוגמא:

C2H5SH + H2  ---(זרז קובלט-מוליבדנום)--->  C2H6 + H2S

את תוצרי התגובה קל להפריד מהמימן הגופרי על ידי זיקוק (הפרדה על ידי נקודות רתיחה שונות של חומרים שונים) או פשוט על ידי קירור התוצרים – הבנזין והסולר הינם נוזלים בטמפ' החדר, והמימן הגופרי נשאר כגז מופרד.
המימן הגופרי משמש כחומר גלם לייצור גופרית טהורה (רוב הגופרית בעולם מקורה כיום בנפט שעבר ניקוי מגופרית!) או חומצה גופרתית.


גופרית (התמונות נלקחו מוויקפדיה)

בשנים האחרונות התגלתה בקטריה מיוחדת שמסוגלת 'לאכול' באופן ספציפי את תרכובות הגופרית ולחיות בתוך הנפט אבל לא ידוע לי על שימוש תעשייתי בתהליך כדי לסלק גופרית מתוך הדלק.

מאת:ד"ר אבי סאייג
המחלקה לנוירוביולוגיה ומכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

0 תגובות