מערכת הדם היא האוטוסטרדה של הגוף, המשנעת חומרים חיוניים ותאים. השתמשו במחשבון שלנו לצפות את סוג הדם של בני המשפחה
אחת התכונות הראשונות של בני האדם שמדע הגנטיקה הצליח להסביר במלואה היא החלוקה של הדם שלנו לסוגים. פרט לכך שמעניין לדעת מה סוג הדם שלך ואילו סוגי דם יוכלו להיות לילדיך, גם חשוב מאוד לדעת את זה. כשאדם מאבד הרבה דם וזקוק לעירוי, מתעוררת בעיה – בגלל ההבדלים הקיימים בין סוגי הדם של אנשים שונים, מערכת החיסון עלולה לזהות את הדם כגורם זר ולתקוף אותו. התוצאה עלולה להוביל למוות.
ביישומון נראה איך אפשר לצפות את סוגי הדם של ילד בהינתן סוג הדם של הוריו, ולהיפך:
מה קובע את סוג הדם שלי?
לרוב האנושות, וכנראה גם לכל הקוראים שלנו, יש אחד מארבעה סוגי דם, שנקראים B ,A ,O ו-AB. את סוג הדם קובעים מבנים מיוחדים של סוכרים הקשורים לחלבונים, בשם גליקופרוטאינים, שנמצאים על קרומי התא של תאי הדם האדומים. למבני הסוכר האלה קוראים "אנטיגנים". ארבעת סוגי הדם נוצרים על ידי שלושה אנטיגנים: אנטיגן O הקצר והפשוט ושני אנטיגנים ארוכים יותר: A ו-B. שלושת האנטיגנים ABO התגלו בשנת 1901 בידי המדען האוסטרי היהודי קרל לנדשטיינר, שזכה בשנת 1930 בפרס נובל לפיסיולוגיה או רפואה על תגליתו.
אחד הכללים הראשונים בגנטיקה הוא שפרט למקרים יוצאי דופן יש לכל גן עותק אחד שמגיע מהאב ועותק נוסף שמגיע מהאם. לכל עותק קוראים "אלל". לכולנו יש שני אללים לאנטיגנים ABO, כך שאם אנחנו יודעים מהם שני האללים הללו נדע גם את סוג הדם של האדם! וככה זה נראה:
- OO (שני אנטיגני O): דם מסוג O.
- AA או AO (שני אנטיגני A או אנטיגן A אחד ואנטיגן O אחד): דם מסוג A.
- BB או BO (שני אנטיגני B או אנטיגן B אחד ואנטיגן O אחד): דם מסוג B
- AB (אנטיגן A אחד ואנטיגן B אחד): דם מסוג AB.
חשוב כאמור לדעת את סוג הדם כשמקבלים מנת דם מתורם, כי מנת דם מסוג לא נכון עלולה להרוג את המקבל. הסיבה לכך היא שמערכת החיסון נוטה לתקוף בנוגדנים אנטיגנים שהיא אינה מכירה, ולכן לגרום להרס מקיף של תאי דם (המוליזה) ולכשל כלייתי.
יש לפיכך כמה כללים ברורים בתרומות דם:
- בעלי דם מסוג O יכולים לקבל דם מסוג O בלבד ולתרום דם לכולם ("תורמים אוניברסליים").
- בעלי דם מסוג A יכולים לקבל דם מסוג A ו-O ולתרום לבעלי דם מסוג A או AB.
- בעלי דם מסוג B יכולים לקבל דם מסוג B ו-O ולתרום לבעלי דם מסוג B או AB.
- בעלי דם מסוג AB יכולים לקבל דם מכולם ולתרום רק לבעלי דם מסוג AB ("מקבלים אוניברסליים").
ארבעת סוגי הדם השכיחים ממשפחת ABO ו-Rh. מקור: Incomible, shutterstock
יחסי דומיננטיות-רצסיביות
אפשר לראות כאן היטב גם עיקרון נוסף של הגנטיקה שנקרא "יחסי דומיננטיות-רצסיביות". מאחורי השם הארוך הזה עומד רעיון פשוט מאוד: בין האללים אין שוויון ואין דמוקרטיה, אלא אחד מהם נחשב ומשפיע יותר מהאחר. לאלל המשפיע קוראים "דומיננטי" ואילו לזה שיושב בשקט ולא תמיד מתבטא קוראים "רצסיבי". אנטיגן O הוא רצסיבי ואילו A ו-B דומיננטיים, לכן אם יש לאדם את אנטיגנים A ו-O, האנטיגן O ינוטרל וסוג הדם יהיה A.
אותו דבר קורה כשהאנטיגנים הם B ו-O, ואז סוג הדם יהיה B. ומה קורה כשהאנטיגנים A ו-B נפגשים? כאן יש שוויון. ושניהם משפיעים יחד ויוצרים את סוג הדם AB. למצב כזה קוראים קו-דומיננטיות.
יוצא הדופן – דם בומביי
כל מה שאמרנו עד כה נכון אצל רוב בני האדם, אבל בואו נדבר על מקרה מיוחד מאוד שנקרא דם מסוג בומביי. שמו של סוג הדם הנדיר מגיע מהעיר בומביי בהודו, שם הוא התגלה לראשונה. לאדם בעל דם בומביי אין אנטיגני A או B, ולכן חשבו בעבר בטעות שהם בעלי סוג דם O, אבל לא כך (לכן סוג הדם הזה נקרא גם Oh). במציאות, לבעלי דם בומביי יש אנטיגן קצר עוד יותר מ-O, ולכן הם אינם יכולים לקבל דם אפילו מבעלי דם O אלא רק מבעלי דם בומביי אחרים. זו כמובן בעיה קשה מבחינתם, כי סוג הדם שלהם נדיר ואין כמעט מי שיתרום להם.
ומה לגבי המעמד של בומביי בין האנטיגנים? ובכן, אנטיגן בומביי נמצא במעמד הכי נמוך, והוא רצסיבי לכולם – אפילו לאנטיגן O. כלומר, רק אם יש לאדם שני אנטיגני בומביי, יהיה לו גם סוג הדם בומביי.
פרט ל-ABO ובומביי, אפשר לסווג את הדם שלנו גם בדרכים נוספות. כשהמפורסם שבהן הוא אנטיגן רזוס (Rh), שגם אותו גילה לנדנשטיינר. האנטיגן הרזוס יכול להיות באחד משני מצבים: (+) או (-) ושמו בא לו מקופי הרזוס שבהם הוא התגלה לראשונה. אם לאישה הרה יש סוג דם (-) ולעובר שלה יש סוג דם (+), גופה עלול לחשוב בטעות שהתינוק הוא פולש ולתקוף אותו. מצב כזה עשוי לגרום חלילה להפלה ולכן צריך לתת לאם טיפול מונע בזמן ההיריון. גם כאן יש יחסי דומיננטיות-רצסיביות בין האנטיגנים, ואנטיגן (+) הוא הדומיננטי מביניהם.
טעמנו על קצה המזלג מהתחום המרתק של הגנטיקה של סוגי דם, אך יש אנטיגנים נוספים, נדירים אפילו יותר, ועוד תופעות מרתקות שעליהן כדאי ללמוד. ומה סוג הדם שלך?