ריכוז הוא מדד לכמות החומר בתערובת (על פי רוב תמיסה), שיכולה לבוא לידי ביטוי במסה, במספר המולקולות (מול) או בנפח. המדד הזה משמש אותנו כשאנו רוקחים תערובת כלשהי, כגון דילול צבע (הקטנת ריכוזו), הכנת מיץ מתרכיז או הוספת כמות מדודה של תבלין למרק.

היישומון שלפנינו מלמד על ריכוזים ועל דרכים שונות להסתכל עליהם. לצפייה ביישומון לחצו על התמונה ופתחו את הקובץ המקושר (יישומון ג'אווה).

היישומון הופק במסגרת פרויקט PhET של אוניברסיטת קולורדו
להורדת היישומון ולהרצתו על המחשב לחצו כאן
אם אינכם מצליחים להעלות את היישומון, התקינו את תוכנת Javaweb. לחצו כאן והתקינו לפי ההוראות.

ריכוז מבטא את החלק של חומר א' בתוך חומר ב', או את היחס בין שני חומרים בתערובת. ריכוז נמדד ביחידות של כמות חומר לנפח, כמו מול לליטר, גרם לליטר או אחוז משקלי (גרם ל-100 מיליליטר). למציאת ריכוז יש לחשב את היחס בין חומרים תרגיל חילוק פשוט. כדי להשפיע על הריכוז עלינו לשנות את תוצאת תרגיל החילוק, כלומר לשנות את כמות החומר המומס, את כמות החומר הממס או את שניהם, דבר שאפשר לעשות אותו בדרכים רבות.

היישומון הזה פשוט יחסית. כל שעליכם לעשות הוא להוסיף את המומס לתמיסה, בצורת תרכיז נוזלי או אבקה, ולעקוב אחר השינוי בריכוז באמצעות מד הריכוז הנמצא מימין (ביחידות של מול למיליליטר), או על ידי השינוי בצבע. אפשר לשנות את החומר המומס בעזרת התפריט הנמצא בצד ימין למעלה.

ביישומון הזה אפשר לשנות את ריכוז התמיסה בכמה אופנים, בואו נחקור אותם:

כאשר אתם מוסיפים עוד ועוד אבקה, לאחר זמן מה יופיעו גרגרים בקרקעית הכלי. מדוע? מה קורה לריכוז כאשר ממשיכים להוסיף אבקה?

מלאו את הכלי במים והוסיפו אבקה בכמות שתשנה את הצבע אך לא תגיע לרוויה. רוקנו מחצית מהנפח בעזרת הברז התחתון והוסיפו מים עד הסוף. מה קרה לצבע ולריכוז? מדוע?

כעת רוקנו את הכלי ומלאו אותו בתרכיז עד סופו. הפעילו אידוי. מה קורה? האם זו אותה תוצאה שקיבלנו בסעיף הקודם? מדוע?

כעת נסו לשחק עם חומרים אחרים. האם סף הרוויה שלהם נשאר זהה? האם אתם רואים הבדלים נוספים בין התמיסות?

ביישומון הזה למדנו על נושא הריכוז וראינו אילו תנאים משפיעים עליו. את הריכוז הערכנו באמצעות צבע וחישבנו אותו באמצעות מד ריכוז. ראינו ששינוי בכמות החומר הממס או המומס משנה את הריכוז ושכאשר מעלים את הריכוז יותר מדי, עוברים את סף הרוויה והחומר המומס שוקע.

חומר למחשבה: מדוע לא מופיעים גרגרים בתחתית כשמוסיפים הרבה תרכיז? האם הצבע הוא מדד אמין לריכוז?

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

6 תגובות

  • אורי

    למה ריכוז התמיסה לא משתנה

    למה ריכוז התמיסה לא משתנה כאשר משנים את נפח התמיסה?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    אם מגדילים את הנפח מבלי להוסיף חומר הריכוז יורד. ריכוז = כמות חומר / נפח

  • נטלי

    מה זה ריכוז אחוז נפחי?

  • סיון

    מה זה

    מה זה ריכוז מומסים? ומה הם מומסים?

  • אילה

    הגדרה

    שאלה של הגדרה: כשמדברים על ריכוז תמיסה, מתכוונים כמובן לריכוז המומס. אבל האם יהיה זה שגוי מדעית / הגדרתית להתייחס גם לריכוז הממס? האם יהיה זה שגוי לומר שבתמיסה בה ריכוז המומס 5% הרי שריכוז המים 95%?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא שגוי אבל לא מקובל

    אילה - זה מדוייק ונכון לומר שריכוז המים הוא 95%, אבל זה פשוט לא מקובל. נהוג להתייחס אל החומר שנמצא בריכוז הנמוך יותר כאל המומס, ולציין רק את ריכוזו. אם אחד החומרים הוא מוצק (נגיד מלח) והשני הוא נוזל (נגיד מים) - והתמיסה היא נוזלית, אז גם נהוג לדבר על המוצק כמומס, ולציין את ריכוזו.
    אגב, כמובן שיש מצבים בהם בכלל לא ניתן להגדיר מומס וממס (אף חומר לא ברוב, כל החומרים נוזלים), ואז נהוג לציין את כל ריכוזי החומרים בתמיסה - כפי שאת עשית. למשל תמיסה של 50% מים ו 50% אתאנול,
    או תמיסה של 33.33% מים, 33.33% אתאנול ו-33.33% מתאנול (בתמיסה כזו בכלל אי אפשר לדבר על ממס ומומס, ופשוט ליד כל חומר כותבים את ריכוזו).

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע