לוח אירועים אסטרונומיים, מרץ 2018

2.3: ירח מלא

הירח ישלים חצי ממסלולו סביב הארץ וימצא בשיא גובהו בחצות הליל.

10.3: חצי ירח שני

הירח ישלים שלושה רבעים ממסלולו סביב הארץ (רבע שלישי) וימצא בשיא גובהו באשמורת הבוקר.

15.3: כוכב חמה בריחוק מרבי מזרחי מהשמש

כוכב הלכת חמה (מרקורי) מקיף את השמש במסלול פנימי יחסית למסלולו של כדור-הארץ ולכן, לצופה על כדור-הארץ הוא נראה תמיד קרוב אל השמש - זורח מעט לפניה, או שוקע מעט אחריה. ב-15 במרץ הוא יימצא במרחק של כ-18.4 מעלות מהשמש, עבור צופה מכדור-הארץ, וישקע מעט אחריה. זו ההזדמנות הטובה ביותר לצפות בכוכב הלכת חמה כאשר הוא מרוחק מהשמש.

17.3: מולד הירח

הירח נמצא בין כדור-הארץ לשמש. תחילת חודש ניסן.

20.3: יום שוויון האביב

לציר הסיבוב של כדור-הארץ זווית של 23.5 מעלות ביחס לאנך למסלולו. לכן, קו המשווה של כדור-הארץ איננו נמצא תמיד מתחת לשמש, דבר הגורם לאי-שוויון בין הימים ללילות ולעונות השנה, מכיוון שגובהה המרבי של השמש בשמיים משתנה עם הזמן. רק פעמיים בשנה השמש נמצאת מעל קו המשווה, ביום שוויון האביב וביום שוויון הסתיו. בעת יום שוויון האביב, שעות החושך משתוות לשעות האור והלילות נהיים קצרים יותר מהימים עבור תושבי החצי הצפוני של כדור-הארץ, וארוכים יותר עבור תושבי הכדור הדרומי. על-כן בחצי הכדור-הצפוני נוהגים לציין ביום זה את ראשיתו של האביב. זמן השוויון המדויק הוא 18:15 אחר הצהריים, שעון ישראל.

22.3: מעבר של תחנת החלל הבינלאומית

בשעה 19:23 בערב תופיע התחנה בדרום מערב, קצת מעל האופק, תגיע אל רום השמים (בגובה של 73 מעלות מעל האופק) ב-19:26, ותעלם מיד בצל כדור-הארץ. בהירותה בשיא הגובה תגיע למינוס 3.8.

24.3: חצי ירח ראשון

הירח ישלים רבע ממסלולו סביב הארץ (רבע ראשון) וימצא בשיא גובהו בשעות הערב.

31.3: ירח מלא

הירח ישלים חצי ממסלולו סביב הארץ וימצא בשיא גובהו בחצות הליל. כאשר הירח המלא נראה פעמיים בחודש לועזי, שהוא ארוך במקצת מזמן הקפת הירח את כדור-הארץ, הוא מכונה ירח כחול (Blue Moon) אם כי צבעו של הירח איננו משתנה, כמובן.

תגובה אחת

  • גיא

    ירח כחול

    השנה יצא לנו לראות ירח כחול בינואר, פברואר ללא ירח מלא כלל, ושוב ירח כחול במרץ. כמובן שזה מתאפשר בגלל שחודש פברואר קצר יותר ממחזור הירח, בניגוד לשאר חודשי הלוח הגרגוראיני. באיזה תדירות מתרחש הצירוף הזה?