הטענות כי סטיבן הוקינג היה סלבריטי מדעי רק בזכות מחלתו וספריו הפופולריים חסרות שחר. הוא היה פיזיקאי גדול, שהשפיע מאוד על המדע של ימינו, ובעל יכולת נדירה להסביר גם את המדע המסובך ביותר

מדען גדול או סלבריטי? זו שאלת השאלות שנשאלה אתמול עם היוודע מותו של המדען העכשווי הצבעוני ביותר. הוקינג כתב כמה וכמה ספרי מדע פופולרי והראה את יכולתו המדהימה להסביר רעיונות מסובכים כאילו בדרך אגב. יתרה מזאת. יבול הספרים הפופולריים שלו בלתי נתפש בהתחשב במגבלותיו הגופניות ובהיקף המרשים של מחקרו המדעי, שזיכה אותו בפרסים רבים, בהם פרס וולף היוקרתי.

ספרו של הוקינג "קיצור תולדות הזמן" נמכר בעשרות מיליוני עותקים בכל רחבי העולם. השפעתו על תקשורת המדע ניכרת גם היום. מהרצאות מדעיות בפאבים ועד שפע ספרים על חורים שחורים, על זמן ועל קוונטים, הכל חייבים לא מעט לספר הזה שרבים קנו, ולו כדי להניח על המדף ולהיראות חכמים. הפשטות שבה הוקינג מסביר נושאים פיזיקליים וחוסר הרתיעה שלו מהסבר פופולרי של נושאים מסובכים העניקו למדענים רבים שעוסקים בתקשורת עם הקהל הרחב את האומץ לצלול לתוך החורים השחורים מעבר לאופק ולצאת בצורת קרינה בצד השני.

הוקינג, שהלך אתמול לעולמו בגיל 76 אחרי יותר מחמישים שנות התמודדות עם מחלת ניוון שרירים, מינף את נכותו והפך לידוען תוך כדי הופעה בסרטים וסדרות כמו משפחת סימפסון, מסיבת הנקניקיות ועוד. כשהציעו לו להחליף את סינתיסייזר הקול במשהו מודרני יותר ואנושי סירב, שהרי הקול המסונתז הפך לסמל מסחרי שלו. אבל יש רק להעריץ אותו על כך. מעבר לכסף הרב שנדרש כדי להחזיק בית חולים ניד למשך חמישים שנה, שאת חלקו מימנו ספריו והופעותיו, הייתה התנהלותו מאבק הירואי של רוח ונפש בגוף, והוא ניצח.

רבים שאלו אם הוקינג לא היה בעצם מדען בינוני שהסתיר את זאת בסלבריטאיות שלו. 

ממש לא.

הוא לא היה "תחליף אינשטיין", אבל לא סתם הוא דורג בשנת 2000 במקום ה-17 במשאל שבו בחרו פיזיקאים את המדענים הנחשבים בכל הזמנים. הוקינג היה להטוטן בפיזיקה, לא רק בהיבט הפופולרי שלה אלא גם בצד המקצועי.

ההוכחה שלו כי חורים שחורים אינם שחורים לחלוטין אלא מתכלים בהדרגה תוך פליטת קרינה (שלימים נקראה קרינת הוקינג), היא לא פחות מגאונית. 

ממש לא מדען בינוני, אלא גאון שהשפיע עמוקות על המדע של זמננו. הוקינג ב"משפחת סימפסון" | צילום מסך
ממש לא מדען בינוני, אלא גאון שהשפיע עמוקות על המדע של זמננו. הוקינג ב"משפחת סימפסון" | צילום מסך

חישוב מבריק

חור שחור הוא כוכב שקורס תחת הכבידה שלו עצמו, עד כדי כך ש"כוח המשיכה" שלו מונע אפילו מאור לברוח ממנו. גודלו של חור שחור מוגדר כגודל אופק האירועים שלו, אותו גבול אל-חזור שאם אינפורמציה או חומר עוברים אותו, לעולם לא יוכלו לברוח עוד. 

יעקב בקנשטיין מהאוניברסיטה העברית היה תלמיד מחקר בפרינסטון כשנשאל על היעלמות אינפורמציה בתוך חור שחור. הדעה הרווחת הייתה שחור שחור בולע הכל בנוסח "ולא נודע כי בא אל קירבו" ולכן הוא לא מדיד והטמפרטורה שלו היא אפס מוחלט. 

בקנשטיין, בחכמתו הרבה, הבין שלחור שחור יש אנטרופיה, לכן יש לו טמפרטורה, שקשורה לפני השטח של אופק האירועים. הוקינג, שכבר היה חוקר בקיימברידג', לא קיבל תחילה את טענתו של בקנשטיין, אולי כי היה לו קשה לקבל תיקונים והערות מתלמיד מחקר. אבל הוא היה מדען והסקרנות לבדוק את טענתו של בקנשטיין בערה בו. נכון שבקנשטיין הצביע על האפשרות אבל הוקינג עשה את החישוב המדויק תוך שהוא מגייס את תורת הקוונטים, ומחבר אותה עם היחסות הכללית באמצעות תרמודינמיקה.

החישוב שלו מבריק, וגם היום פיזיקאים רבים מנסים להבין אותו לעומקו, כדי לגלות איך האינפורמציה שנבלעת בחור השחור מקודדת בקרינת הוקינג שנפלטת ממנו, שהרי תורת הקוונטים מלמדת אותנו שאינפורמציה לא הולכת לאיבוד. מה גם שתורת המיתרים משחזרת בדיוק נמרץ את התוצאה המתמטית של הוקינג.

תולדה של סינגולריות

בעבודת הדוקטורט שלו ניסח הוקינג עם המתמטיקאי רוג'ר פנרוז את משפטי הסינגולריות, שמהם יוצא שהיקום שלנו הוא תולדה של סינגולריות ולכן חוקי הפיזיקה המוכרים לנו אינם תקפים בעת היווצרותו של היקום.

משפטי הוקינג ופנרוז הסבירו כמה עובדות חשובות. אי אפשר להבין את תחילת היקום בלי לגייס את תורת הכבידה הקוונטית סמוך לנקודת הסינגולריות, ולא תיתכן סינגולריות "עירומה", כלומר ללא אופק אירועים, כזאת שאפשר להתקרב ולמדוד אותה.

בעיות אלו עדיין מונחות על שולחנם של הפיזיקאים שעוסקים בגרביטציה קוונטית, ועדיין לא קיבלו פתרון מניח את הדעת. עד שנצליח לפתור אותן, נמשיך לשמוע השערות בדבר יקום ללא נקודת התחלה.

מחלתו של הוקינג אובחנה כשהיה תלמיד לדוקטורט. אני תוהה מה היה קורה לו היה חי רק שנים אחדות, כפי שניבאו לו אז, ולא מחזיק מעמד עוד עשרות שנים. בחמישים השנים הנוספות הוא העניק לנו הבנה עמוקה של מה שמתחולל בחורים שחורים. סביר שאחרים היו עולים על זה, אבל את זה אפשר לומר גם על התגליות של איינשטיין ושל פורצי דרך אחרים.

לא הוגן לומר שהוקינג היה יותר סלב מפיזיקאי ושהציבור הרחב לא היה מכיר אותו ללא מחלתו. חורים שחורים תמיד היו באופנה והוקינג הוא מלך החורים השחורים, שנולד בדיוק 300 שנה אחרי מותו של גליליאו ומת ביום הולדתו של איינשטיין.

16 תגובות

  • מוטי

    אלהים קובע: אין סטיבן הוקינג

    להלן מאמר שעוסק ב"תורתו" ה-לא לגמרי קוהורנטית של הוקינג - וגם מוכיח שבתחילת דרכו הוא טען שהיקום הוא יצירה תבונית - ורק לאחר שהפך למדען "סלב" - הוא החליט שכביכול "אין אלוהים...". וגם ציטוט של פרופ' דן שכטמן שאומר : "הוקינג היה מדען חשוב באסטרופיזיקה, אבל לא הכי חשוב. יש אסטרופיזיקאים טובים ממנו. הוא תיאורטיקן, וחקר חורים שחורים ונושאים אחרים – והוא מפורסם בעיקר בגלל נכותו… יש הרבה מדענים ישראלים שתרמו יותר לאסטרופיזיקה… בחלק גדול מהתיאוריות שלו קשה להכריע. הוא אמר דברים נכונים, אבל גם התנצל כשאמר שהוא טעה… הבריטים הפכו אותו לגיבור לאומי מדעי, כי בגלל הנכות שלו היה קל לשווק אותו". https://rationalbelief.org.il/%d7%90%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%9d-%d7%a7%d7%9...

  • אלמוג

    איפה הוא דוורג במקום ה17 בשנת 2000?

    .

  • עילם גרוס

    ם זכרוני לא מטעני שה היה

    ם זכרוני לא מטעני שה היה Physics World

  • עילם גרוס

    תקון קטן.... משאל של Physics

    תקון קטן.... משאל של Physics World Nov 1999 לכבוד המילניום הוקינג יצא מספר 16.... One surprise in both surveys was the large number of theorists in the top ten. And in the PhysicsWeb poll a lot of people voted for Stephen Hawking (who came 16th), while very few voted for nuclear physicist Hans Bethe. In contrast, the Physics World respondents gave Bethe the highest number of votes for a living physicist.

  • אינפיניטי

    גם תרנגול עיוור תופס גרגיר מפעם לפעם...

    והוקינג היה אלוף העולם בלומר דברים רבים מתחום הפיזיקה שעל חלק מהם הוא חזר בו והודה בטעותו, ועל חלק אחר הוא אמר דבר והיפוכו בהזדמנויות שונות כך שבהכרח בכל מקרה צדק באחד מהם, כאשר שוכחים לו שהוא טעה בחלק האחר...
    בנוסף אמר דברים מגוחכים כמו באיזו כתבה עליו מלפני מספר ימים בקשר למפץ הגדול שבה היה כתוב כי "הוא טוען שפשוט לא היה כלום, אבל זה לא אומר שלא היה כלום"
    נו, זה לא עוד שטות של הוקינג? אם לא היה כלום אז זה אומר שלא היה כלום נקודה.
    גם ההשוואה במספר מקומות בינו לאיינשטיין (שעליו הוא קצת "ירד" כפי שזכור לי בספרו "קיצור תולדות הזמן") אינה במקום ועושה עוול לאיינשטיין שגדול בהרבה על הוקינג.
    גם העניין שלו כי חורים שחורים אינם שחורים לחלוטין אלא מתכלים בהדרגה תוך פליטת קרינה (שלימים נקראה קרינת הוקינג), היא לא כל כך גאונית, אבל כתבתי הרבה ונשאיר זאת להזדמנות אחרת.

  • עילם גרוס

    תשובה

    בכתבה נאמר שהוקינג אינו תחליף אינשטיין ואף צויין שבמשאל מסויים הוא דורג מקום 17. מן הסתם יכל הקורא להבין שאינשטיין דורג ראשון (למעשה הוא דורג שני אחרי ניוטון). עדיין להיות בין 100 הפיסיקאים החשובים בעולם זה כבוד שהייתי שמח להתהדר בו :). עבודתו המדעית של הוקינג אינה פחות מגאונות צרופה. השפעתה על הדור הנוכחי של פיסיקאים גדולה ביותר. נכון שהוקינג היה טיפוס מוחצן שנאלץ ״למכור את נכותו״ בעבור חופן דולרים... אחרי הכל הוא הסתובב עם בית חולים ניד. אי אפשר להאשימו בנסיונו למשוך תשומת לב על מנת להשאר דמות שמכניסה הרבה כסף שלו היה זקוק כדי לתחזק את עצמו. אבל עם כל זאת היה מדען דגול.

  • אינפיניטי

    איינשטיין היה מדען דגול.

    הוקינג זרק כל כך הרבה רעיונות, שכפי שכבר כתבתי כמוהו כתרנגול העיוור שגם הוא תופס גרגיר מפעם לפעם...
    איזו תשובה לאחת השאלות הגדולות הוא הביא בצורה מוחלטת וסופית בלי "להעריך" ו"ייתכן"?
    ומאחר ולא חכמה להביא ביקורת כזאת סתם כך, אז הנה דוגמה לתשובות לשתיים מהשאלות הגדולות :
    על הזמן:
    http://www.academics.co.il/Articles/Article84490.aspx
    על מציאות היקום:
    http://www.academics.co.il/Articles/Article84738.aspx

  • עילם גרוס

    קצת קשה לענות לטענות שאינו

    קצת קשה לענות לטענות שאינו מבוססות מדעית. לו היית צודק הוקינג לא היה זוכה בפרסים שקיבל ובכלל זה פרס וולף. אני מציע לך להכנס לקישור הבא ולקבל תשובה מהוקינג עצמו: http://inspirehep.net/record/101338

  • אינפיניטי

    נו באמת...

    כשהוקינג אומר שלפני המפץ הגדול "לא היה כלום, אבל זה לא אומר שלא היה כלום" זאת טענה מדעית בשבילך כי זה הוקינג כן?
    אם לא היה כלום אז לא היה כלום נקודה.
    תראה, כדי לענות על השאלות הגדולות ביותר פשוט חייבים לחשוב מעבר לקופסה ומעבר למדע, כמובן בהתחשבות באמיתות מדעיות ולפעמים גם להתבסס על עובדות מדעיות מבלי להיות מראש ובכל תנאי כבול למדע בלבד.

  • עילם גרוס

    קבלת תשובה מצויינת אז אני

    קבלת תשובה מצויינת אז אני מציע שבמקום להתפלסף - שב ולמד

  • אינפיניטי

    פרופ' גרוס, עם כל הכבוד,

    אני חושב שמבין שנינו אתה הוא הצריך לשבת וללמוד למרות שאתה הפרופ' ואני לא...
    אגב פילוסופיה, אין לי בעיה לשלב פילוסופיה עם מדע, כי אולי אתה לא יודע אבל רק בדרך הזאת קיבלתי את התשובות לשאלות הגדולות ביותר שכל אחד שואל והבאתי אותן גם לאחרים שרוצים ומוכנים לשמוע...

  • א.עצבר

    הקישור לא פועל

    הקלידו ביוטיוב
    Aetzbar proves the concept
    ותגיעו לגיאומטריה פיזיקלית

  • א.עצבר

    הפיזיקאים זקוקים לגיאומטריה פיזיקלית

    https://www.youtube.com/user/davidsonweb/discussion

  • אנונימי

    שכחת להזכיר

    שהוא מחרים את מדינת ישראל.
    למה?

  • יהונתן

    סטיבן הוקינג ביקר במדינת

    סטיבן הוקינג ביקר במדינת ישראל שלוש פעמים...
    לומר שהוא מחרים את ישראל זה קצת לא נכון...

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאיתי נבו

    זה הוזכר

    זה הוזכר בכתבה שפרסמנו על הוקינג ביום מותו, 14.3