חוקרים השתמשו בכלי שבדרך כלל מנתחים בעזרתו תמונות של גלקסיות, בשביל לנתח השתקפויות אור בעיניים. כך הם זיהו תמונות שאינן אמיתיות אלא נוצרו על ידי בינה מלאכותית

בינה מלאכותית מייצרת תמונות וסרטונים שלעתים נראים מציאותיים בצורה מטרידה, ומקשים עלינו להבדיל בין תוכן אמיתי ומזוייף. כך היא תורמת להפצת מידע שקרי ומאתגרת את יכולתנו לסנן אותו. עם התפתחות הבינה המלאכותית מתנהלים משחקי חתול ועכבר בין מפתחי המערכות הללו,  ששואפים להציג תוצאות שדומות למציאות ככל האפשר, לבין חוקרים שמנסים לבלום את ההשלכות של טשטוש ההבדל בין מציאות לבדיה, טשטוש שעלולות להיות לו השלכות חמורות.

העיניים שיצרה הבינה המלאכותית

חוקרים מאוניברסיטת האל באנגליה הציגו בחודש יולי האחרון (2024), בכנס של החברה המלכותית לאסטרונומיה (RAS), כלי חדש לזיהוי תמונות פנים מלאכותיות. הם השתמשו בכלים מתחום האסטרונומיה כדי לקבוע איזה תמונות נוצרו באמצעות בינה מלאכותית ואיזה צולמו. השיטה לא חפה מטעויות, אבל היא עוד אבן דרך במלחמה נגד זיוף באמצעות בינה מלאכותית, והיא מרחיבה את כיווני המאבק האפשריים. 

החוקרים הסבירו שתמונות אותנטיות כוללות מאפיינים עקביים. כדי לבחון את העקביות, החוקרים מתמקדים בעיניים שבתמונה, ואף עמוק מזה – בהשתקפויות שבהן. בתמונה אמיתית, ההשתקפויות, החזרות האור בעין השמאלית ובעין הימנית, יהיו בתבניות דומות, אם לא זהות. בתמונה מלאכותית, התבניות של ההשתקפויות בשתי העיניים הן לעיתים רבות שונות זו מזו. השוואה בין תבניות האור של שתי העיניים יכולה לסייע בזיהוי של תמונה מלאכותית.


החוקרים השוו בין התבניות של החזרת האור בשתי העיניים של הדמות שבתמונה. תבניות שונות מעידות על תמונה מלאכותית, כי במציאות, התבניות בשתי העיניים דומות מאוד. דוגמה לתמונה אמיתית (משמאל) ומלאכותית | Adejumoke Owolabi

כשהכוכבים מסתדרים

החוקרים גייסו לעזרתם כלים כמותיים מתחום האסטרונומיה, שמשתמשים בהם על מנת לנתח מבנים של גלקסיות רחוקות בתמונות של טלסקופים. כדי לקבוע כמה דומים המבנים של כתמי ההשתקפויות בשתי העיניים, בתמונה של פנים,  הם השתמשו במדד ג'יני (Gini Index), שבמקור הוא מדד לאי שוויון כלכלי. מדד ג'יני מיושם באסטרונומיה כדי למדוד איך וכמה מתפזר אור הגלקסיות על פני התמונה. במקרה הזה החוקרים בדקו את פיזור האור המשתקף בכל עין, וציפו שתבניות האור של שתי העיניים בתמונות אמיתיות יהיו תואמות, ובתמונות מלאכותיות יהיו פחות תואמות. החוקרים דיווחו שבאמצעות הניתוח הזה הם זיהו בהצלחה של כ-70 אחוז את התמונות המלאכותיות. 


באמצעות הניתוח החדש החוקרים זיהו בהצלחה של כ-70 אחוז את התמונות המלאכותיות. דוגמה לכמה מהתמונות המלאכותיות, שההשתקפויות בעיניהן שונות | Adejumoke Owolabi

רחוקים מקו הסיום

הגישה המקורית הזאת לזיהוי תמונות פנים, אם כך, זוכה להצלחה יפה, אך לא מוחלטת. בנוסף, המדד הכמותי הזה מזהה זיוף, וחוקרים מזהירים שמפתחי בינה מלאכותית יכולים לאמן בינה מלאכותית יוצרת להתחשב במדד הזה ולשכלל את תהליך הייצור של תמונת הפנים, כך שיהיה דמיון רב יותר בהשתקפויות העיניים בתמונה שתיווצר. במקרה הזה כבר אי אפשר יהיה להסיק מהשוואה בין השתקפויות האור בעיניים איזו תמונה היא אמיתית, ואיזו – תוצר של בינה מלאכותית. עם זאת, יש לזכור שהגישה הזו היא רק אחת מכיווני המחקר הרבים שמתפתחים במקביל.

המרדף של חושפי הזיופים אחרי מזייפי התמונות על ידי בינה מלאכותית לא ייפסק בקרוב. חוקרים משני הצדדים מפתחים עוד ועוד אמצעים על מנת לשפר כל אחד את תוצאותיו, ובדרך מתפתח המגוון הטכנולוגי ומשלב כלים חדשניים מענפי מדע שונים.

0 תגובות