חוקרים מאיטליה מציגים עוד ראיות לטענתם שיש מים נוזליים מתחת לקוטב הדרומי של כוכב הלכת האדום, בשורה של אגמים מלוחים
האם יש כיום מים נוזליים במאדים? השאלה הזו היא נושא לוויכוח מדעי שנמשך כבר שנים רבות. לפני כשנתיים דיווחו מדענים מאיטליה שהם מצאו סימנים לקיומו של אגם מתחת לפני השטח סמוך לקוטב הדרומי, אולם מאז בחנו את הנושא חוקרים נוספים, שחלקו עליהם. המדענים הללו טוענים שמים נוזליים יכולים להישאר יציבים באזור הזה ובעומק הזה, רק אם יש שפיעת חום חריגה במיוחד שנובעת מתוך מאדים (כמו בפארק הלאומי ילוסטון בארצות הברית), דבר שלא מתיישב עם המבנה הפנימי של כוכב הלכת האדום. מדענים נוספים הראו שהסימנים שעליהם התבסס הצוות האיטלקי יכלו להיווצר גם על ידי סלעים שעברו מִיוּם, ולא רק על ידי מים.
מים נוזליים מעניינים במיוחד את האנושות, מכיוון שהחיים כפי שאנו מכירים אותם זקוקים לנוזל, ובמיוחד למים. בכדור הארץ, בכל מקום שיש בו מים נוזליים יש גם חיים. אם במאדים יש אכן מים נוזליים, יש סיכוי גדול יותר שקיימים בו חיים.
במאמר שפורסם אתמול אספה אותה קבוצה של חוקרים איטלקים עוד מידע על מאדים, שהגיע מאותו מכ"ם, MARSISׂׂ של סוכנות החלל האירופית ובחן את אותו אזור אך על שטח גדול יותר. החוקרים השתמשו בשיטה אחרת לבדיקת נתונים, שנקראת Radio-echo Sounding ומשמשת למציאת אגמים שמסתתרים מתחת לפני השטח באנטארקטיקה, בגרינלנד, ובצפון קנדה. הם הסיקו מהנתונים שקיים אגם בקוטר של כ-20 קילומטר באזור Ultimi Scopuli, שבו הם זיהו את האגם בעבר. כמו כן הם זיהו לדבריהם כמה אגמים קטנים בסביבתו.
החוקרים מסבירים שממצאיהם מתיישבים עם הטענות של החוקרים האחרים מכיוון שהאגמים האלה מלוחים במיוחד, דבר שמאפשר להם לשרוד בצורתם זו תקופות זמן גיאולוגיות ארוכות. הם מוסיפים שייתכן כי בתקופות קדומות התנאים ששררו במאדים אפשרו התכה של קרח באזור הזה.
זהו עדיין לא סוף הסיפור - על מנת ליישב את הוויכוח לגבי הימצאותם של מים נוזליים במאדים, חוקרים יצטרכו מידע טוב יותר, שעתיד להגיע ממשימות החלל הבאות.
סרטון של סוכנות החלל האירופית: