בטקסס הורים נותנים לילדיהם מנות גבוהות של תוספי ויטמין A כדי למנוע הידבקות בחצבת והתפרצות כולרה קשה באנגולה מפילה חללים רבים
חצבת בארצות הברית ושמן כבד דגים
מגפת החצבת בטקסס הדביקה כבר לפחות 400 חולים, לפי העדכון האחרון מיום שישי, 28 במרץ. לפי קצב ההתפשטות העדכון הצפוי היום יגדיל את המספר בעוד כמה עשרות אנשים. בהתפרצות המקבילה בניו מקסיקו נספרו כבר 44 חולים, ובאוקלהומה מנו כבר תשעה חולים, שבעה מהם אומתו במעבדה והשניים הנוספים עדיין בבירור.
הדגירה של מחלת החצבת היא יחסית ארוכה, בין שבוע לשלושה שבועות, ובדרך כלל חיסון מהיר לאחר החשיפה לחולים ימנע את המחלה. ההתפשטות המהירה של המחלה מראה שההורים הרבים באזור שבחרו לא לחסן את ילדיהם נגד חצבת לא ממהרים לחסן אותם גם כעת כדי למנוע את המחלה. מובן שהם רואים שהמחלה מסוכנת, ואף הרגה כבר ילדה בת שש בטקסס ויש גם קורבן בניו מקסיקו - שניהם לא היו מחוסנים.
מגפת החצבת בטקסס הדביקה כבר לפחות 400 חולים. ילד חולה בחצבת נבדק על ידי רופא | fotohay, Shutterstock
הורים שלא רוצים לחסן את ילדיהם מחפשים דרכים אחרות להגן עליהם מהמחלה הקשה, וחלקם פונים לפתרון שעליו המליץ שר הבריאות החדש של ארצות הברית: תוספי ויטמין A או שמנים שמכילים ריכוז גבוה של הוויטמין. מתן תוספי ויטמין A הוא לעיתים חלק מהטיפול בחצבת, אבל כמות גדולה מדי של הוויטמין עלולה לפגוע בכבד. טיפול כזה מועיל יותר במדינות עולם שלישי שבהן ילדים סובלים מתת-תזונה, וגם אז הוא ניתן רק בבית חולים, כדי להימנע מהרעלה. ההורים המסורים בטקסס התכוונו לטוב, אך כעת מגיעים לטיפול בבתי החולים ילדים עם נזקים לכבד בגלל עודף בוויטמין A.
בניסיון להגן עליהם מהמחלה פונים ההורים לפתרונות שלא רק שאינם מומלצים על ידי גורמי הרפואה המקצועיים, אלא הם עלולים להיות מסוכנים! הנזק לכבד של הילדים מתגלה לעיתים בבית החולים לאחר שאושפזו בגלל סיבוכי חצבת. הוויטמין גם הזיק להם וגם לא השיג את המטרה שלשמה ניתן. חיסון הילדים בחיסון ותיק ובטוח שמיליארדי אנשים כבר קיבלו אותו ברחבי העולם, היה עשוי בסבירות גבוהה למנוע את המחלה ובוודאי חוסך את הנזק לכבד, נזק שעלול להיות בלתי הפיך ואף לסכן את חיי הילדים.
התפרצות כולרה נרחבת מצביעה על ליקויים תברואתיים קשים ועל חולשת מערכת הבריאות המקומית. ילדה באפריקה רוחצת ידיים | Riccardo Mayer, Shutterstock
כולרה
התפרצות כולרה קשה באנגולה מפילה חללים רבים מאז תחילת השנה. מעל 300 מתים מתוך כ-8500 חולים נרשמו עד לסוף חודש מרץ שהביאו לשיעור תמותה של קרוב לארבעה אחוזים מהחולים. בקרב המאושפזים שיעור התמותה נמוך יותר ועומד על 2.5 אחוזים. כולרה היא מחלה חיידקית בת טיפול, ונדבקים בה דרך הפה בצריכת מזון או מים מזוהמים בחיידק. היא כמעט לא קיימת במדינות עם תשתית תברואתית טובה, מי שתייה נקיים בברזים וטיפול איכותי בביוב.
התפרצות כולרה נרחבת מצביעה על ליקויים תברואתיים קשים ועל חולשת מערכת הבריאות המקומית. נגד המחלה אף פותח חיסון, אך הוא מגן רק לשנים ספורות, וכעת מנסים באנגולה לחסן את האנשים הבריאים כחלק מהמאמצים לעצור את המחלה. המחלה החלה להתפשט בינואר ושיא הנדבקים נרשם בשבועיים הראשונים של פברואר. לאחר מכן נראה כאילו קצב ההתפשטות הואט, אלא שנכון ל-23 במרץ שוב ראו באנגולה התפשטות מואצת של המחלה. כעת גם מתחילה העונה הגשומה העלולה להניע את החיידקים עם המים למחוזות חדשים והסיכון לתושבי המדינה ולתושבי המדינות השכנות רק הולך ועולה. אצל השכנה מדרום, נמביה, כבר אותר חולה ראשון, שלדברי הרשויות לא שהה מחוץ למדינה, מה שמעלה חשש גבוה מהתפרצות גם שם.