חולה רביעי באבעבועות הקוף בבריטניה, חדשות טובות מרואנדה, ועדכוני מלריה

אבעבועות הקוף

בבריטניה מדווחים על מקרה נוסף של אבעבועות קוף מענף Ib המסוכן, במשק ביתו של החולה הראשון, שנדבק באפריקה. מספר המקרים בבריטניה הגיע כעת לארבעה, כולם בני אותו בית. למרבה המזל גם החולה החדש שהה בבידוד מאז שנודע שנחשף לחולה הראשון, כך שלא צפויות הדבקות נוספות דרכו.

הסיכון לאוכלוסיית בריטניה נותר נמוך בשלב זה. עם זאת חולים חדשים עלולים להגיע מחוץ לאי, כפי שהחולה הראשון הגיע לאחר ביקור באפריקה.

מספר החולים מחוץ לאפריקה עוד זעום, אך באפריקה עצמה ממשיכה התפרצות אבעבועות הקוף במלוא עוזה, גם כתוצאה מענף Ib החדש שכבר הגיע ל-11 מדינות אפריקאיות וגם כתוצאה מענף II הוותיק יותר, זה שהתפשט אל העולם כולו בשנת 2022. מאות מקרים התגלו ביבשת במדינות שעד כה לא היו בהם מקרים של המחלה, וארגון הבריאות העולמי מתכנן מבצע חיסונים ענק בתשע מדינות שנפגעו במיוחד מהמחלה.


ברואנדה אין כרגע חולים ידועים בקדחת מרבורג. נגיפי מרבורג | איור: Kateryna Kon, Shutterstock

מרבורג

חדשות טובות מרואנדה. החולה האחרון בקדחת מרבורג שנותר ברוואנדה שוחרר מבית החולים. המדינה מתחילה לספור 42 יום לפני שתכריז על סיום ההתפרצות, לאחר שלא התגלו מקרים חדשים מאז סוף אוקטובר. בסך הכול נמשכה ההתפרצות מעט יותר מחודש ימים, במהלכה חלו 66 איש, שמתוכם מתו 15. כ-80 אחוז מהנפגעים הם אנשי צוות רפואי שטיפלו בחולים הראשונים לפני שאובחנה המחלה. דרך ההדבקה הנפוצה ביותר היא מגע עם נוזלי גוף של חולים או מתים.

אין כיום חיסון מאושר נגד מרבורג, והדרך היחידה לעצור את ההתפרצות היא מיגון המטפלים בחולים ובידוד חולים.

מלריה

על פי דיווח של מערך מודיעין הבריאות, לאחר 20 שנה בהם כל מקרי המלריה בארצות הברית היו מיובאים ממדינות אחרות, התגלו שם בשנת 2023 כמה מקרים של העברה מקומית של מלריה. רוב המקרים נגרמו ממין של טפיל המלריה שנפוץ באסיה וביבשות אמריקה, וגורם למחלה קלה יותר מזו שגורם לה המין שנפוץ באפריקה. עם זאת, מקרה העברה מקומית אחד היה של המין האפריקאי. כל מקרי ההעברה האלה התרחשו, כאמור, בשנת שעברה ועד כה טרם דווח על מקרים כאלה בשנת 2024. טפיל המלריה מועבר רק על ידי נקבות יתושי אנופלס, כך ששליטה באוכלוסיית היתושים מאפשרת גם שליטה במחלה.


שליטה באוכלוסיית היתושות מאפשרת שליטה במחלות שהן מעבירות. ידיים אוחזות ביתושה מנייר | צילום: Justinboat.29, Shutterstock

המחלה נפוצה באופן טבעי (אנדמית) באפריקה, ואנשים רבים נדבקים בה בכל שנה. מתחילת השנה עד סוף ספטמבר, למשל, נספרו כחצי מיליון חולי מלריה ברואנדה, כשמתוכם מתו כ-61 אלף איש. נקודת האור היא שמדובר בירידה במספר המקרים, יחסית למספרים גבוהים בהרבה בשנת 2023.

ובדרום סודן מספר מבהיל של ילדים לקו במלריה בשלושת החודשים האחרונים, עד ל-400 מקרים בשבוע. בסודן מתחיל בימים אלה מבצע חיסונים ענק בחיסונים החדשים נגד המחלה.

גם בארץ נמצאים יתושי אנופלס, אך תפוצתם נמוכה יחסית כך שהסיכון להעברה מקומית של מחלה זו נמוכים.

 

0 תגובות