פלסטר חדש, השואב השראה מהדרך שבה מתאחים חתכים אצל עוברים, מכווץ את העור ותורם להחלמה מהירה יותר

במקרים הנדירים שבהם עוברים נפצעים או נחתכים, עורם מתאחה ומתרפא במהירות, ללא צלקת. ניסויי מעבדה בעוברי בעלי חיים הראו שהסוד טמון בחלבונים ארוכים, שנשלחים כמו חבלים משני צידי החתך, מושכים ומכווצים את העור ותורמים להחלמה. עכשיו פיתחו חוקרים מארצות הברית ומקנדה פלסטר ייחודי, ששואב השראה מתהליך הריפוי העוברי ועוזר לפצעים להתאחות מהר יותר.

הפלסטר החדשני מורכב מחומר דמוי ג'ל שנלקח מאצה, המעורבב עם פולימר שמגיב לחום: בטמפרטורה מעל 32 מעלות צלזיוס הוא מתייבש ומתכווץ. בניסוי שנערך בטמפרטורה של עור האדם, הפלסטר התכווץ תוך שלוש שעות לכחמישית מנפחו המקורי.

חומר מהשריון של סרטני ים. הג'ל שעליו מבוסס הפלסטר החדש. צילום: Wyss Institute at Harvard University
חומר מהשריון של סרטני ים. הג'ל שעליו מבוסס הפלסטר החדש. צילום: Wyss Institute at Harvard University

כדי שיפעל כראוי, הפלסטר צריך להיאחז בחוזקה בעור ולכווץ אותו כאשר הפולימר מתכווץ. לצורך כך השתמשו החוקרים בכיטוסאן (Chitosan, שנקרא בארץ בטעות צ'יטוסאן), חומר שנמצא בשריון של סרטני ים. הפלסטר שהתקבל דביק פי 17 מפלסטר רגיל, וכאשר הוא מתכווץ הוא מושך את שני חלקי החתך זה כלפי זה וסוגר אותו. המרכיב האחרון היה ננו-חלקיקי כסף, שמשחררים באופן רציף יוני כסף אל סביבת הפצע. יוני כסף הורגים חיידקים, וכך התוספת הזו מקנה לפלסטר פעילות אנטי-חיידקית. 

לאחר פיתוח הפלסטר, הצעד הבא היה לבחון את יעילותו. החוקרים בדקו אותו על פצעי עור בעכברים: חלקם נחבשו עם הפלסטר החדש, וחלקם בחבישה רגילה. לאחר שבוע נראה הבדל ברור בין הטיפולים: הפצעים שכוסו בפלסטר החדש היו סגורים הרבה יותר, והטיפול עודד יצירה של שכבת עור חדשה. "זהו ריפוי אקטיבי יותר", אמרה סרנה בלקלו (Blacklow), אחת ממובילות המחקר, לכתב העת המדעי Science. בדיקה של התגובה הדלקתית בפצע העלתה שלא הייתה תגובה חיסונית כנגד הפלסטר – כלומר, הוא לא גרם לגירוי או לדלקת במקום הפציעה. 

החבישה מתכווצת בחום העור, סוגרת את הפצע ומזרזת את האיחוי | איור: Wyss Institute at Harvard University
החבישה מתכווצת בחום העור, סוגרת את הפצע ומזרזת את האיחוי | איור: Wyss Institute at Harvard University

אחד היתרונות של הפלסטר החדש הוא מחירו הזול. בשנים האחרונות פותחו לא מעט תחבושות חכמות: הן מאפשרות שחרור תרופות מבוקר, מכילות חלבונים המעודדים החלמה או אפילו כוללות חיישנים שמתריעים על חוסר בחמצן. יש גם טיפולים שמבוססים על תאים אדם שמונחים על הפצע. אלו עשויים להיות יעילים בפצעים קשים וכרוניים שגם הפלסטר החדש לא יוכל לטפל בהם, אך הם גם יקרים מאוד. כאן לעומת זאת מדובר בחומרים זולים שקל יחסית להשיג: החומר הדרוש לפלסטר אחד עולה כחצי שקל, לעומת כ-540 שקל לגודל דומה של תחבושת הכוללת תאים חיים. 

"אני חושב שזו פריצת דרך בטיפול בפצעים" אמר מושן אכברי (Akbari), שלא היה מעורב במחקר. הוא מקווה שהפלסטר החדש יוכל לעזור בעידוד החלמת פצעים של חולי סוכרת, שקשים במיוחד לטיפול עקב בעיות בזרימת הדם לגפיים והאטה בגדילה של תאי העור. עם זאת, יש עוד זמן עד שהפלסטר הג'לי והמתכווץ יגיע לבית המרקחת הקרוב לביתכם – החוקרים מתכוונים לבצע עוד ניסויים על בעלי חיים, ורק אז לפנות לקבלת אישור ממִנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) לניסוי הטיפול החדשני על בני אדם. 

 

תגובה אחת

  • מישהו

    הי למה להרוג חיות בשביל זה?

    הי למה להרוג חיות בשביל זה? לא עדיף לסנתז את החומר?