פעוטה, שקיבלה טיפול תרופתי למחלת ניוון שרירים שדרתי עוד כעוברה ברחם אמה, לא פיתחה תסמינים של המחלה, ונכון למועד פרסום המחקר נראה שהיא אינה חולה בה
מחלת ניוון השרירים השדרתי, ובאנגלית SMA (ראשי תיבות של Spinal Muscular Atrophy), היא מחלה תורשתית שעד לפני מספר שנים היתה חשוכת מרפא. המחלה נגרמת בגלל מחסור בחלבון SMN, שנוצר בשל פגם גנטי בגן SMN1. החלבון חיוני לקיומם של תאי העצב שאחראים להנעת השרירים, ובלעדיו הם מתים עם הזמן. היחלשות השליטה בשרירים גורמת לקשיים בתנועה, בבליעה ובנשימה, ובסופו של דבר למוות בגיל צעיר מאוד, של שנים ספורות. בשנים האחרונות פותחו שתי תרופות, נוסירסן וריסדיפלם, שתורמות לעמידות תאי העצב ומאטות את התפתחות התסמינים. במחקר חדש על ריסדיפלם, אישה שבנה הראשון מת מהמחלה טופלה בתרופה בעודה בהיריון עם עוברה שנושאת את הפגם הגנטי, שהתגלה בבדיקת מי שפיר. היא ילדה תינוקת בריאה, וזו לא פיתחה תסמינים לפחות עד גיל שנתיים וחצי – אז פורסם המחקר.
המחלה נגרמת בגלל מחסור בחלבון SMN, שנוצר בשל פגם גנטי בגן SMN1. אילוסטרציה של הגן והחלבון | Shutterstock, Kateryna Kon
צור לי חלבון
שתי התרופות פועלות במנגנונים שונים, אך מטרתן זהה: לגרום לגן SMN2 לייצר את החלבון SMN בכל הכמות הדרושה לגוף, אף שבדרך כלל הוא אחראי רק לייצור כמות קטנה ממנו. הגנים SMN1 ו-SMN2 כמעט זהים זה לזה, וההבדל העיקרי ביניהם הוא בתהליך השחבור. זהו תהליך המתרחש בגרעין התא, ובו מולקולת ה-RNA נחתכת וחלקים ממנה מוצאים החוצה, לפני שהיא מתחברת מחדש.
מרוב עותקי ה-RNA שמייצר הגן SMN2 נחתכת פיסה נוספת בתהליך השחבור. מעותקים קצרים אלו נוצר חלבון SMN מקוצר, שמתפרק מהר מאוד. רק מעט עותקים של RNA נוצרים באורך מלא, ומהם מיוצר חלבון SMN תקין. שתי התרופות משפיעות על תהליך שחבור ה-RNA של SMN2, כך שייווצר רק RNA באורך מלא.
הטיפול ברידיספלם מאושר לשימוש בתינוקות מגיל חודשיים ומעלה, והוא כולל נטילה של התרופה מדי יום. הטיפול התרופתי משפר מאוד את מצבם של הילדים, אך לא מונע את התסמינים לחלוטין, שכן אלה יכולים להתחיל מיד לאחר הלידה. במחקר החדש הטיפול התרופתי החל כבר במהלך ההיריון, החל מסוף השבוע ה-32 ועד ללידה, שהתרחשה בסוף השבוע ה-38. לאחר הלידה, התרופה ניתנה לתינוקת מדי יום, החל מגיל שמונה ימים ועד לגיל שנתיים וחצי – אז פורסם המחקר – וסביר להניח שהיא עדיין נוטלת אותה.
במחקר החדש הטיפול התרופתי החל כבר במהלך ההיריון, החל מסוף השבוע ה-32 ועד ללידה. ריצ'רד פינקל (Finkel) שהוביל את המחקר, עם הילדה | St. Jude Children's Research Hospital
לא לגמרי בריאה – אבל בלי ניוון שרירים שדרתי
במהלך ההיריון לא נצפו תופעות לוואי, לא אצל האם וגם לא אצל העוברה. התינוקת נולדה עם רשרוש בלב, עם בעיות ראייה בגלל גדילה לא מספקת של עצב הראייה ועם בעיה התפתחותית, כנראה בגלל התפתחות לא מספקת של הצד השמאלי של המוח. החוקרים משערים שכל המצבים הללו התפתחו בשלב מוקדם של ההיריון, עוד לפני מתן התרופה, שכן במחקרים קודמים על חיות מעבדה לא נצפו השלכות כאלה.
למרות בעיות הבריאות האחרות שלה, התינוקת לא הראתה כל סימנים להתפתחות של ניוון שרירים. התפתחות השרירים שלה ותפקודם תקינים לחלוטין, ונראה שבזכות מתן התרופה כבר בהיריון, היא נולדה ונשארה בריאה. החוקרים מקווים שהמקרה הנוכחי יביא לאישור מחקרים נוספים על טיפולים למחלה עוד לפני הלידה.
ראוי לציין שכיום יש גם ריפוי גני מאושר לילדים חולי ניוון שרירים שדרתי. מדובר בטיפול חד פעמי, שמטרתו להחדיר לתאי העצב עותק תקין של הגן SMN1. עם זאת, מחיר הטיפול הוא כ-2.1 מיליון דולרים אמריקאיים – מחיר גבוה מאוד עבור חולה מן השורה.