התפרצות שעלת באזור ירושלים, החצבת ממשיכה להשתולל בעולם ואמבה קטלנית בפקיסטן
לפי נתוני קופות החולים ומשרד הבריאות יש עליה גדולה במספר חולי השעלת בקרב ילדים באזור ירושלים. על פי הנתונים שפורסמו בתקשורת, מספר החולים שאובחנו בין ינואר לאפריל גבוה פי עשרה ממספר המאובחנים בתקופה הזו אשתקד. מקצת החולים אושפזו במצב קשה, בהם אף תינוק בן חודש. [עדכון 5 ביוני: משרד הבריאות דיווח כי תינוק שנדבק משעלת בגיל חמישה שבועות מת מהמחלה לפני שלושה שבועות. גם התינוק וגם האם לא קיבלו את החיסון]. המצב חמור עד כדי כך, שקופת חולים מאוחדת הנחתה את הצוותים במרפאות באזורי ההתפרצות לעטות מסכות בזמן טיפול בחולים.
שעלת היא מחלה חיידקית, מדבקת מאוד, ומסוכנת במיוחד לתינוקות רכים. מאחר שהחיסון הראשון נגד שעלת ניתן רק בגיל חודשיים בזמן שגרה, משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות להתחסן נגד המחלה בין שבוע 27 לשבוע 36 להיריון. החיסון יגן על האם מפני שעלת, וחשוב יותר, יגרום לעלייה ברמת הנוגדנים בדמה, שחלקם יעברו לעובר ויגנו עליו עד שיחוסן בעצמו. החיסון הוא חלק מהזריקה המחומשת שניתנת ארבע פעמים עד גיל שנה וכוללת גם חיסון נגד טטנוס, דיפתריה, פוליו ו-HIB, כולן מחלות מסוכנות להפליא. נזכיר שבעולם יש כעת גם עליה במקרי הדיפתריה.
חשוב עוד להזכיר שהחיסון נגד שעלת אינו מחזיק לכל החיים, ולכן מבוגרים רבים, גם מי שחוסנו בילדותם, אינם מחוסנים בפועל ועלולים להידבק מילדים חולים. לכן בכל מקרה של חשד לחשיפה יש לפנות לעזרה רפואית לקבלת טיפול אנטיביוטי מונע.
מקצת החולים מאושפזים במצב קשה. ילד חולה משתעל | צילום אילוסטרציה: Ola List, Shutterstock
החצבת לא עוזבת
רשויות הבריאות בירדן, מדווחות על התפרצות חצבת בממלכה. עד יום הדיווח אותרו 27 חולים לא מחוסנים, שלהם כ-500 מגעים. חלק מהחולים הם תינוקות מתחת לגיל החיסון, שבירדן ניתן בשלוש מנות, בגיל תשעה חודשים, שנה ושנה וחצי. בינתיים לא אובחנו חולים הזקוקים לאשפוז, אך אם המחלה תמשיך להתפשט, עלולים להיות גם סיבוכים.
חצבת היא המחלה הנגיפית המדבקת ביותר הידועה לאדם, כשהנגיף מסוגל לשרוד באוויר במקומות סגורים עד שעתיים אחרי שהחולה עזב את המקום. אין תרופה למחלה, וההגנה הטובה ביותר נגדה היא חיסון מראש, ששתי מנות ממנו מגנות על כמעט כל החולים מפני הדבקה. המנה הראשונה ניתנת בישראל בגיל שנה בטיפת חלב כחלק מחיסון ה-MMRV המגן מחצבת, חזרת אדמת ואבעבועות רוח.
עוד חצבת בעולם: במרילינד שבארה"ב מדווחים על מקרה חצבת ראשון מאז 2019, אז אותרו במדינה חמישה חולים. במגפת החצבת בדרום אפריקה כבר אובחנו יותר מ-1,000 חולים, כש-19 מהם מהשבוע האחרון. שיעור הבדיקות החיוביות שם עמד השבוע על 20 אחוז, והרשויות אומרות שמבצע החיסונים מוריד את מספר הנדבקים.
ובפרו מקדימים חיסון עם מבצע חיסונים נרחב נגד חצבת ונגד פוליו, כדי להגן על מראש על הילדים. המטרה – מעל 20 אלף אנשי צוות יחסנו 2.5 מיליון ילדים.
עשרות חולים מעבר לגבול המזרחי שלנו. נגיף החצבת | הדמיה: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY
אמבות וקופים
בטנזניה שבמזרח אפריקה הכריז משרד הבריאות על סיומה של התפרצות נגיף המרבורג שגבתה את חייהם של שישה מתשעת הנדבקים, וזאת לאחר שחלפו 42 ימים ללא הדבקות מהחשיפה האחרונה לחולים. התסמינים של מחלת המרבורג דומים לאלה של מחלת האבולה, ושיעור התמותה ממנה עלול להיות אפילו גבוה יותר. כמו האבולה, גם המרבורג מדבק במגע של נוזלי גוף, ולא עובר באוויר.
בפקיסטן מדווחים על שני מקרי מוות מנגלריה פאולרי (Naegleria fowleri), המכונה "האמבה אוכלת המוח". המתים הם גבר ואישה שחיים בשתי ערים בפקיסטן. האישה נדבקה כנראה בטקס דתי שכלל טבילה במקור מים, ועדיין לא ידוע כיצד נדבק הגבר. האמבה חיה בעיקר במאגרי מים מתוקים חמים, ועלולים להידבק בה כשרוחצים באגם, נחל או בריכה מזוהמים. באוגוסט 2022 נפטר ישראלי בן 36 שנדבק באמבה, מקרה נדיר מאוד.
חודש הגאווה החל בעולם, וחשוב להזכיר שהתחלואה באבעבועות הקוף מתגברת. קבוצת הסיכון להדבקה היא גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, ולכן חשוב במיוחד שפלח אוכלוסייה זה ייגש להתחסן בחיסון הזמין היום בקופות החולים, ויקפיד על זהירות.
בבריטניה התגלו 21 נדבקים מתחילת השנה באבעבועות הקוף. בניו ג'רזי דווח על שני נדבקים חדשים, הראשונים מאז פברואר. והמרכז האמריקאי לבקרת מחלות, CDC, מזהיר מפני גל תחלואה קיצי. המחלה גורמת סבל רב ללוקים בה, ומסוכנת מאוד לאנשים עם מחלות רקע. אם אתם בקבוצת הסיכון להדבקה, מומלץ בחום להקדים ולהתחסן, אם לא עשיתם זאת בשנה שעברה.