יותר שיטפונות, סופות חזקות יותר והצפה של ערים קרובות לים: זה מה שצפוי לנו בעקבות העלייה המהירה בתכולת החום של מי האוקיינוסים

תכולת החום של האוקיינוסים, כלומר כמות האנרגיה האגורה במים, ממשיכה לעלות במהירות. קצב עלייתה בשנה האחרונה היה המהיר ביותר מאז החלו המדידות בשנת 1958, שיא הנשבר שוב ושוב זו השנה השישית ברציפות. הממצאים המדאיגים האלה פורסמו לאחרונה בעקבות מחקר, שבו ניתחו החוקרים שני בסיסי נתונים עצמאיים מסין ומארצות הברית. על פי המחקר, שהתפרסם בכתב העת Advances in Atmospheric Sciences, כמות אנרגיית החום שנספגה באוקיינוסים במהלך שנת 2021 הייתה גדולה פי 1.07 מהכמות שנספגה בהם במהלך שנת 2020.

העלייה בתכולת החום של האוקיינוסים היא ביטוי נוסף להתחממות כדור הארץ, הקשורה לעלייה בריכוז גזי החממה באטמוספרה בעקבות פעילות האדם. בסך הכול, נוספו לאוקיינוסים במהלך השנה החולפת 14 זטא-ג'אולים יותר מאשר בשנת 2020. כמות אנרגיה זו שקולה לעוצמתן של שבע פצצות גרעיניות מן הסוג שהוטל על הירושימה מדי שנייה לאורך שנה שלמה. בשנת 2019, לשם השוואה, עמד מדד זה על חמש פצצות "בלבד".

אחד מממצאי המחקר הוא, כי ההתחממות חודרת לשכבות עמוקות יותר ויותר באוקיינוסים. המים בעומקים אלה לא הושפעו עד לאחרונה מעליית הטמפרטורה, שהתרחשה מאות ואלפי מטרים מעליהם.

השיא החדש מפתיע במיוחד משום ששנת 2021 הייתה שנת לה-ניניה, אירוע אקלימי המתאפיין בהתקררות של פני האוקיינוס השקט ובאיבוד של אנרגיה האצורה במימיו. היה אפשר לצפות כי אירוע אקלימי זה, שמתרחש רק אחת לכמה שנים, יאט את קצב העלייה של תכולת החום של האוקיינוסים, כפי שאכן קרה לאחר אירועים דומים בעשורים הקודמים. אולם כעת מתברר כי קצב התחממות האוקיינוסים הוא כה מהיר, עד שהוא ממסך את השפעתן המקררת של תופעות אקלימיות טבעיות. 

הפשרת קרחונים באוקיינוס הארקטי המתחמם | צילום: Tony Skerl, Shutterstock
אפילו מנגנוני הקירור הטבעיים של כדור הארץ כבר מאבדים מיעילותם. הפשרת קרחונים באוקיינוס הארקטי המתחמם | צילום: Tony Skerl, Shutterstock

מה זה אומר?

הודות לקיבול החום הגבוה של המים, האוקיינוסים פועלים כמעין ספוג לאנרגיית החום המצטברת על פני כדור הארץ בשל העלייה בריכוז גזי החממה באטמוספרה. על פי ההערכות, מאז שנת 1970 ספגו האוקיינוסים יותר מ-90 אחוזים מסך העלייה באנרגיית החום של פני השטח.

לעלייה בטמפרטורת האוקיינוסים ובתכולת החום שלהם יש השפעות רבות על האקלים העולמי. אוקיינוסים חמים מתאדים בקצב גבוה יותר וגורמים לשיעור לחות גבוה יותר באטמוספרה, וזו מתבטאת בעלייה בכמות המשקעים ברחבי העולם ובהחמרה של אירועי שיטפונות. באופן דומה, מים חמים יותר מובילים להגברת עוצמתן של סופות הוריקן וסופות טרופיות אחרות.

העלייה בטמפרטורת המים משפיעה גם על מפלס האוקיינוסים. נוסף על הפשרה מהירה יותר של קרחונים הנמצאים במגע עם המים, ההתחממות גורמת גם להתרחבות של המים עצמם ולעלייה בנפח שלהם. כשליש מסך העלייה במפלס פני הים מאז שנת 2004 מיוחס להתרחבותם של המים עצמם.

המחקר מציף שוב את הצורך להיערך לשינויים העתידים להתרחש לאורך חופי העולם בעשורים הקרובים. ערים ומדינות הסמוכות לחופים צריכות להתאים את התשתיות שלהן לעליית פני הים, להשקיע בבנייה עמידה יותר בפני סופות ואף להעתיק אוכלוסיות לאזורים גבוהים ופנימיים יותר, כפי שכבר החלו לעשות כמה מדינות איים באוקיינוס השקט. 

העץ במים מעיד על העלייה במפלס פני הים, הנובעת מהתחממות המים | צילום: thanasus, Shutterstock
העץ במים מעיד על העלייה במפלס פני הים, הנובעת מהתחממות המים | צילום: thanasus, Shutterstock

שוברים שיאים

ניתוח נתונים שפרסמו שני חוקרים מארצות הברית במחקר אחר ממחיש את עוצמת ההתחממות ומעלה כי טמפרטורות המים הקיצוניות של אתמול הן הנורמה של היום. החוקרים בחנו במבט חדש את השינוי בטמפרטורת פני האוקיינוס במשך 150 השנים האחרונות, משנת 1870 ועד 2019. מהמחקר עולה כי יותר ויותר אזורים החלו לחוות גלי חום יוצאי דופן מדי שנה, עד שבשנת 2019 יותר מחצי מפני האוקיינוסים חוו טמפרטורות שכמעט ולא נמדדו מאה שנים קודם לכן. הממצאים עלו מכך שבמקום לעקוב אחר השינוי בטמפרטורה השנתית הממוצעת בכל אזור, שהיא מדד נפוץ בקרב מחקרים אקלימיים, החוקרים הסתכלו על טמפרטורת השיא החודשית. לדבריהם, ממצאי המחקר מצביעים על כך כי ההתחממות העולמית היא כבר עובדה היסטורית ואינה עוד תרחיש עתידי בלבד.

8 תגובות

  • המלכה בשבילכם

    אני רוצה עוד כתבה על

    אני רוצה עוד כתבה על הפינגווינים..!!!!!

  • אנונימי

    לחמם את הים

    למה לא לנסות להאיץ את התהליך ולהכניס מחממי מים (כמו באקווריומים אבל ענקיים) לאוקיינוסים ואז בתוך 3-4 שנים המים יהיו חמימים וסבבה כל השנה?

  • סויסה

    שדות חימום ימיים

    שאלה האם יתכן ששדות פלנקטון ימיות מחממות את מימי האוקינוסים . בשל צייד מכחיד של בעלי חיים ימיים שהם בראש שרשרת המזון . כמו ליוותנים . דגת טונה . דייג סרטנים וחסילונים אוכלי פלנקטון . גם דייג דגים אכלי חסילונים כמו הרינג לדוגמא קוטעים את חידוש דורות החסילונים וריבויים כאוכלי פלקטון ( הדורות הצעירים אוכלים יותר ורבים יותר ). כך נוצרות יריעות פלנקטון על פני האוקינוסים והקרינה וגורמות לקרינת השמש ליצור חום אשר מועובר למימי האוקינוסים . פשוט הקרינה אשר פוגעת בכדור הארץ אינה מוחוזרת כמו בעבר והופכת לחום .

  • משה

    מה הבעיה?

    אז מיפלס מי הים יעלה במטר עד סוף המאה. מה הבעיה בזה? לכמה עשירים שגרים על קו המיים תוצף הגינה? למה זה בעיה שלי?

  • י.ד.

    נשמע מצוין

    עלייה בכמות הלחות שתצמצם את המדבריות ותאפשר לבני אדם לחיות בעוד אזורים. ירידה בקרח בקוטב הצפוני שתקצר את משך הנסיעה של אוניות. הצטמצמות של אזורים סאב ארקטיים שתאפשר הרחבה של החקלאות והישוב האנושי צפונה. לא מבין איפה הבעיה בדיוק?

  • אור

    העלייה במשקעים לא מתפזרת

    העלייה במשקעים לא מתפזרת באופן שווה בעולם. הטרנד ששמים לב אליו בעולם הוא שאזורים צחיחים נעשים צחיחים יותר, ואזורים לחים נעשים לחים יותר, כלומר גשומים יותר וסובלים מהצפות ושטפונות חמורים יותר. מעטות המדינות ש'מרוויחות' משינוי זה. פתיחה של אזורים חדשים לחקלאות באה על חשבון אובדן של אזורים חקלאיים קיימים.
    אובדן הקרח באוקיינוס הצפוני משנה את החזר האור של כדור הארץ אל החלל ומגביר את קרינת השמש שנספגת בו ואת קצב התחממות האטמוספירה. דבר זה משפיע גם על דפוס הזרמים האוקייניים ויכול בתרחיש הגרוע להביא להאטה משמעותית שלו ולתופעות לוואי נרחבות נוספות.

  • דניאל

    זו האבולוציה במלוא תפארתה, מי

    זו האבולוציה במלוא תפארתה, מי שלא ידע להסתגל לשינויי הסביבה יעלם או יצטמצם.
    אם אכן האדם הוא זה שמשפיע על ההתחממות, הוא בסופו של דבר יגרום נזק לעצמו, האוכלוסיה האנושית תצטמצם דרמטית כתוצאה מרעב,משבר כלכלי, מלחמות ועוד, כתוצאה מזה ההשפעה של האדם תפחת על הסביבה, התחממות תצטמצם , וכדור הארץ יתקרר.
    בסופו של יום האדם לא מאיים על כדור הארץ, שידע להסתדר גם אחרי פגיעת מטאור ענק, אני משוכנע שכדור הארץ ידע להסתדר גם עם שקיות ניילון .

  • י.ד.

    להאטה משמעותית של מה ולאילו תופעות לוואי (אחי דבר ברור)?

    ועדיין כמות המשקעים עולה משמעותית ובניהול נכון אפשר להשתמש בהם לטובתינו. וכמובן התעלמת מהשינוי בחוג הסאב ארקטי.