מחקר חדש מצא שגברים לא הפגינו משיכה מיוחדת לריח הגוף של נשים בזמן הביוץ שלהן – בניגוד למה שנטען עד כה

במהלך האבולוציה, בעלי חיים שמקיימים רבייה מינית פיתחו דרכים מגוונות להעביר ביניהם מסרים מיניים. אחת הדרכים הנפוצות לעשות זאת היא אותות כימיים המכונים פרומונים: מולקולות שמיוצרות אצל פרט אחד ומשפיעות על פרט אחר מאותו מין ביולוגי. עשים מכמה מינים, למשל, מפיצים פרומונים למרחקים ארוכים כקריאה להזדווגות, וחלק מהם אף מפיצים פרומונים שמשפיעים הן על הזכרים והן על הנקבות.

גם נקבות של יונקים רבים מייצרות פרומונים, ספציפית במהלך הביוץ. מחקר משנות השבעים מצא, למשל, שכלבים ניסו להזדווג עם עצמים שהדיפו ריח של בנות מינם בזמן הייחום. ממצאים שמעידים על הפצת פרומונים על ידי יונקים נצפו גם אצל חולדות, אוגרים, כבשים, קופי מרמוסט מצוי ועוד.

בעשורים האחרונים ניסו מספר מחקרים להראות שגם אצלנו, בני האדם, מתרחשת תופעה דומה. נטען שלגברים יש יכולת להעריך את מצב הפוריות של נשים, ושהם נמשכים אליהן יותר בזמן הביוץ. ייתכן שהרעיון הזה קשור לעולם החי סביבנו: בעלי חיים רבים מגיבים לביוץ בעוררות מינית מוגברת. עם זאת, מחקר חדש ומקיף מראה שבניגוד ליונקים רבים אחרים, גברים דווקא לא מבחינים בין השלבים השונים במחזור החודשי של האישה, ואינם מזהים לפי הריח את תקופת הביוץ.


כלבים ניסו להזדווג עם עצמים שהדיפו ריח כלבות. שני כלבים מרחרחים זה את זה | צילום: Jerome Quek, Shutterstock

להריח את ההבדל

 מספר מחקרים קודמים הציעו שנשים חוות שינויים בַּפּנים, בקול או בניחוח המשקפים את מצב הפוריות לאורך המחזור החודשי. מחקר יוצא דופן אף דיווח שחשפניות במועדונים נהנו מטיפים גבוהים יותר בימי הביוץ, בהשוואה לימי הווסת. עם זאת, מחקרים חדשים מטילים ספק בחלק מהטענות האלה. גם המחקר החדש, שלפיו בני האדם אינם שותפים לחגיגת הפרומונים כמו יונקים רבים אחרים, מערער על הטענה שגברים מסוגלים לזהות את ימי הביוץ.

במהלך המחזור החודשי מתרחשים שינויים הורמונליים בגוף האישה, שיש להם השפעות פיזיולוגיות ניכרות. רמותיהם המשתנות של ההורמונים משפיעות על תהליכים ביולוגיים רבים, ביניהם פעילות בלוטות החלב וגם בלוטות הזיעה. הבלוטות הללו נמצאות בבתי השחי, ולכן הועלתה ההשערה שריח בית השחי מצביע על תהליך הביוץ אצל נשים. במחקרים מסוימים גברים אכן דירגו את ריח בית השחי של נשים בימי הביוץ כמושך יותר, אבל לא במידה שעלתה בהרבה על ניחוש מוחלט. תוצאותיהם של מחקרים נוספים לא היו חד משמעיות

במחקר החדש, 29 נשים הטרוסקסואליות בנות 30-20 התבקשו לספק דגימות זיעה מבית השחי שלהן בעזרת פדי גזה, וכן דגימות רוק ושתן להערכת השלב שבו הן נמצאות במחזור החודשי. החוקרים בדקו תחילה אם יש בכלל הבדל שחוש הריח שלנו מסוגל לקלוט בריחות הגוף של נשים בשלבים השונים של המחזור החודשי שלהן, ואם כן, מהו, אולם לא תועדו שינויים בעלי משמעות בהרכב הכימי של הריח לאורך המחזור החודשי. הנשים שנבחרו לניסוי לא השתמשו באמצעי מניעה הורמונליים בחצי השנה שקדמה לו, לא עישנו והתבקשו לא לאכול בשר חודש לפני הניסוי, משום שלפי החוקרים צריכת בשר יכולה להשפיע על הריח. דגימות הזיעה הוצגו ל-91 גברים הטרוסקסואלים בריאים בני 40-19, שדירגו את רמת המשיכה שלהן.


התבקשו לספק דגימות זיעה מבית השחי. אישה מזיעה | צילום: wing-wing, Shutterstock

מריח כמו... הבדל חסר משמעות?

לפי תוצאות הדירוג, אין ראיות משכנעות לכך שמשיכתם של גברים לריח הגוף של נשים מושפעת מהפוריות שלהן. מסקנה זו מבוססת על ניתוח משולב של תפיסות הריח הנשי עבור הגברים; חשוב מכך, היא תואמת את תוצאות הניתוח הכימי של הרכב הניחוחות של הנשים. במקרים מסוימים נצפו קשרים קלים בין הפוריות לתפיסת הריח כאטרקטיבי, אך הם לא היו מובהקים. ככלל, ההבדלים היו מזעריים, ולעיתים קרובות מנוגדים לציפיות.

השימוש שבני האדם עושים בחוש הריח מצומצם למדי בהשוואה לבעלי חיים אחרים, וגם אין לנו גרסה פעילה של איבר יעקובסון, שהוא איבר הרחה נוסף המשמש בעיקר לקליטת פרומונים. בהתאם לכך, נראה שגוף האישה לא שולח מסרים ואותות כימיים שמעידים על מצב הפוריות שלה, או לפחות לא כאלה שהצלחנו לזהות בבירור עד כה. עם זאת, החוקרים המליצו לבחון את הסוגיה בתנאים טבעיים יותר ובשיטות מחקר משופרות.

6 תגובות

  • סטטיסטיקאי

    אין שום משמעות למחקר עם 29 נבדקים

    אפילו במחקרים קליניים על בטיחות, לוקחים יותר מזה.

  • ניסקו

    מחקר שבא לטעון שאפקט מסוים לא

    מחקר שבא לטעון שאפקט מסוים לא קיים לא יכול להסתפק בטענת Failure to replicate, אלא עליו גם לספק הסבר לממצאים שהתקבלו עד כה.
    ספציפית בנושא ביוץ, יש ממצאים רבים ומאוד מגוונים. כיצד, למשל, ניתן להסביר את הממצא לפיו גברים נוטים יותר להסתכן בבלאק-ג'ק כאשר עוזרת המחקר מבייצת לעומת כאשר היא לא?
    אם כבר, קל יותר למצוא הסבר להיעדר האפקט במחקר הנוכחי: ידוע שאפקטים פסיכולוגיים מסוימים דועכים ככל שנעשים יותר מחקרים בתחום, בין היתר מכיוון שמשתתפי המחקרים הופכים לפחות ופחות תמימים. כך, למשל, גם עם אפקט התדלדלות משאבי השליטה העצמית.

  • אלעד

    ההסבר ההגיוני

    ההסבר ההגיוני בעיני לתוצאות הוא שמבחינת הגבר אין חשיבות לשאלה האם האישה פוריה באותו הרגע. בני אדם נוטים ליצור מערכות יחסים ארוכות טווח שמחזיקות לרוב כמה שבועות ועד עשרות שנים. האישה פוריה מספר ימים בכל חודש כך שגם אם אינה פוריה ביום שהגבר פוגש בה היא תהיה פוריה תוך כמה ימים עד כמה שבועות וזאת בניגוד לבעלי חיים רבים בהם תקופת הפוריות מגיעה פעם או פעמיים בשנה. זה הסבר הרבה יותר הגיוני בעיני מאשר "התרחקנו מהטבע" שנתנו בתגובות אחרות פה למטה. גברים כן נמשכים לעומת זאת למראה של נשים, דבר שבהחלט קשור לפוריות שלהן ולוקח לו שנים רבות כדי להשתנות.

  • שירה

    תחילת ההסבר הגיונית. המשפט האחרון לא נכון.

    אין קשר בין מראה של אישה לפוריות שלה. זה משפיע על העוררות המינית של הגבר בלבד, לא על הפוריות ולא על כמות החלב.

  • יובי

    אישה

    מעניין. חייבת להודות כי בתור אישה אני מריחה בעצמי שינוי בריח הזיעה שלי בימי הביוץ. אבל מסכימה עם התגובה מטה כי אכן התרחקנו מהטבע והטבעי.. רוב הנשים שאני מכירה אפילו לא יודעות מתי הביוץ שלהן מתרחש.

  • אני

    זה כל התרחקנו מהטבע לפני כ-10

    זה כל התרחקנו מהטבע לפני כ-10 אלפים שנה, במהלך המהפכה החקלאית, בנוסף לעובדה שבמאה שנים האחרונות נושא ההיגיינה תופס הרבה יותר חשיבות. מקלחות יומיות עם סבונים ריחניים מסירים כל זכר לריח הטבעי של בני האדם. נשים מתבסמות, גברים שמים מי קולון או אפטר דייב - בקיצור, זה לא שאין לנו את זה אלא שאנחנו לימדנו את עצמינו לא לאהוב את הריח הטבעי