חוקרים לא מצאו ראיות לתופעות לוואי מזיקות של החיסון, אך כן מצאו ראיות שהוא מונע סרטן
בשנה שעברה התפרסם סיפורה של נערה שלקתה בשיתוק זמן קצר לאחר שהתחסנה נגד נגיף הפפילומה. הדבר גרר דיווחים בכלי תקשורת רבים, שרמזו או אפילו דיווחו במפורש על תופעת לוואי קשות הקשורות לחיסון הזה. הנושא שוב עלה לאחרונה בקרב הורים רבים עם תחילת שנת הלימודים, כשהורים רבים התבקשו לאשר את חיסון ילדיהם בכיתה ח'. אנו סוקרים כאן את הממצאים המדעיים ומציגים את המחקרים הרלוונטיים בתגובה לטיעונים העיקריים שהועלו נגד החיסון.
למה צריך את החיסון?
נגיף הפפילומה גורם ליבלות ודלקות בדרכי המין אצל גברים ונשים ונחשב לגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם. החיסון נגדו ניתן לנערות ונערים בגיל ההתבגרות במטרה למנוע הדבקה במחלה ונשאות וכך לצמצם את התחלואה בסרטן צוואר הרחם.
כדי למנוע הדבקה בנגיף, החיסון ניתן בגיל צעיר, לפני המגע המיני הראשון. קיימים כ-40 מינים שונים של הנגיף והחיסון מגן מארבעת העיקריים שבהם, שאחראים לכ-70 אחוז ממקרי סרטן צוואר הרחם ועלולים לגרום גם לסוגי סרטן נוספים. החיסון עצמו מכיל רק את חלבון המעטפת של הנגיף, ולא את הנגיף עצמו, כך שאין לו שום יכולת להדביק את המחוסן במחלה או להתרבות. החשיפה למעטפת מלמדת את מערכת החיסון לייצר נוגדנים יעילים נגד הנגיף כדי שבבוא העת תוכל להתמודד עם נגיף חי. אפשר למעשה לומר שמדובר בחיסון נגד סרטן צוואר הרחם – לא פחות.
החיסון יכול להועיל גם לנערים ולגברים, בכך שהוא מונע יבלות באברי המין שעלולות להוביל לסרטן הפין, הלוע ופי הטבעת. וכמובן הוא מונע מהם להדביק בפפילומה את בנות זוגם לעתיד.
תופעות לוואי של החיסון
בעת קבלת חיסון נגד נגיף הפפילומה עלולות להופיע תופעות הלוואי הרגילות של רוב החיסונים, כמו כאבים באזור ההזרקה, אדמומיות, סחרחורת ותחושה רעה. במקרים נדירים תיתכן אלרגיה לאחד מהמרכיבים, ולכן המחוסנים נדרשים להמתין 15 דקות אחרי קבלתו בקופת החולים או ליד האחות.
הועלו טענות שלחיסון יש גם תופעות לוואי קשות כמו שיתוק ומחלות אוטו-אימוניות בהן זאבת או טרשת נפוצה. אף על פי שלא ידוע שום מנגנון שיכול לגרום לתופעות לוואי אלו, הטענה נבדקה בכמה מחקרים, (מעבר לניסויים הקליניים של החיסון). אחד המחקרים עקב אחר 189 אלף נשים במשך 180 יום לאחר שחוסנו. 1,024 מהן חלו במחלות אוטואימוניות, אך לא נמצא קשר בינן לבין החיסון ומדובר באחוז דומה לשכיחות המחלות באוכלוסייה הכללית. כמו כן חלק מהנשים נבדקו באופן פרטני ונשלל כל קשר בין המחלה שלהן לחיסון.
מחקר אחר התמקד בקרוב למיליון נערות וחיפש קשר למחלות אוטואימוניות אחרי מתן החיסון, אך גם הוא לא מצא קשר כזה. בהמשך נערכו עוד מחקרים בסדרי גודל דומים (מיליוני נשים) וגם בהם לא נמצא כל קשר בין החיסון למחלות האלה.
אנשים לוקים במחלות אוטואימוניות או בהפרעות נוירולוגיות קשות כמו שיתוק מסיבות שונות ומשונות. פעמים רבות הן מתפרצות בגיל ההתבגרות, מה שמגדיל את הסבירות שאירוע כזה יתרחש סמוך למתן החיסון נגד נגיף הפפילומה, גם אם בפועל אין כל קשר סיבתי בין הדברים. אמנם בעיני אדם שהיה בריא ולמחרת מתן החיסון מצא את עצמו שוכב במיטה משותק, צירוף המקרים ייראה מוזר, אבל סמיכות זמנים בין אירועים לא מעידה בהכרח שהאחד הוביל לשני. אילו החיסון היה גורם להופעת התסמונות הללו היינו רואים עלייה בשכיחותן באוכלוסייה מחוסנת יחסית לאוכלוסייה לא מחוסנת. בפועל זה לא נצפה.
ומה אם מדובר בתופעת לוואי נדירה?
החיסון נגד נגיף הפפילומה הוא חיסון צעיר יחסית, שניתן זה כעשור. ייתכן שקיימת תופעת לוואי נדירה במיוחד, או כזאת שמופיעה אצל קבוצה קטנה מאוד של אנשים עם מאפיין מיוחד ולכן לא מתבטאת בסטטיסטיקה. במקרה כזה החשבון פשוט מאוד – איפה הסיכון גבוה יותר: בתופעת לוואי נדירה מאוד, שאין כל ראייה לקיומה, או בסיכון הידוע ללקות בסרטן צוואר הרחם? אמנם גם הסיכון הזה אינו בשמיים, אך הוא גבוה לאין שיעור.
זה באמת מונע סרטן?
כן. נגיף הפפילומה גורם ל-90 אחוז מהתחלואה בסרטן צוואר הרחם. החיסון נמצא יעיל נגד הנגיף, כך שמניעת ההידבקות בו פירושה ירידה ניכרת בסכנה לחלות במחלה.
ראיות לכך יש לא מעט. במחקר שנעשה בדנמרק התברר שהחיסון מפחית ב-40 אחוז את שיעורי הלזיות (נזקים ממוקדים לרקמה) באזור הרחם. בארה"ב נמצא ששיעור ההדבקה בנגיף ירד ב-56 אחוז ובאוסטרליה שיעור הופעת היבלות בדרכי המין ירד ב-60 אחוז אצל מחוסנים. כל אלה קשורים ישירות לסרטן צוואר הרחם. הציפייה היא שבתוך כמה שנים נראה ירידה גם במקרי סרטן צוואר הרחם עצמו.
למה ביפן הפסיקו לחסן?
ביפן בחרו בצעד חריג ויוצא דופן להוציא את החיסון מתכנית חיסוני החובה ב-2013 בעקבות לחץ ציבורי (בניגוד למדינות רבות כמו ישראל, ארה"ב, דנמרק, אוסטרליה, ניו זילנד, אנגליה, אוסטריה ועוד). מבלי להיכנס לנושא קבלת ההחלטות במשרד הבריאות היפני, ששלל חיסונים נוספים וגרם להתפרצות מחודשת של מחלות בנות מניעה, לא נמצא קשר בין החיסון לתופעות הלוואי שיוחסו לו. אבל גם אם נניח שקיים קשר, עדיין מדובר בסיכון כל כך נמוך, סיכון שאינו גבוה מהסיכון הרגיל לחלות באותן מחלות ועל אחת כמה וכמה נמוך משיעור התחלואה בסרטן צוואר הרחם.
מסיכום כל הממצאים עולה שהחיסון נגד נגיף הפפילומה הוא כלי בטוח ויעיל נגד מחלה אכזרית. בבואנו לקבל החלטה בנוגע לבריאות ילדינו עלינו לבדוק מה המחקרים אומרים ולא להסיק מסקנות מרחיקות לכת על סמך מקרים אישיים נקודתיים, קורעי לב ככל שיהיו, שאין לנו כלים לבדוק אותם. אני יודע שכשילדיי יגיעו לגיל המתאים אחסן אותם ללא היסוס, בשביל להגן עליהם ועל בנות זוגם מסרטן צוואר הרחם.