סרטון חדש של "מועצת החירום הציבורית" יוצא נגד ההמלצה הגורפת לחסן ילדים נגד קורונה. אך מעבר לטעויות העובדתיות הרבות שבו, הוא עובר על הכלל הרפואי הבסיסי: לא לגרום נזק

אתמול פרסמה "מועצת החירום הציבורית" (מח"צ) – התארגנות של פעילים שמבקשים לצאת נגד אופן הניהול של משבר הקורונה בישראל – סרטון שהציג את ה"אני מאמין" של חבריו בנוגע לחיסוני הילדים נגד נגיף הקורונה. הסרטון הזה בעייתי משלוש סיבות עיקריות: בראש ובראשונה, הוא עומד בניגוד לחוות הדעת של ארגונים רפואיים מובילים בעולם, ובכלל זה מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) והמרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בארצות הברית; שנית, יש בו לא מעט אי-דיוקים והצגה מטעה של מידע מדעי; והכי חמור, עולה ממנו המסר, גם אם רק במשתמע, שעדיפה הדבקה לא מבוקרת של ילדים במחלה חדשה, שאנחנו עדיין לא לגמרי מבינים את השלכותיה, על פני מתן חיסון שיגן עליהם מפניה.

החיסונים הראשונים נגד נגיף הקורונה אושרו למבוגרים לפני כמעט שנה באישור חירום של מינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA), וכעבור זמן קצר גם בישראל וברוב מדינות העולם. לפני כמה חודשים קיבל החיסון של חברת פייזר אישור מלא, לאחר שניתן למאות מיליוני בני אדם בכל רחבי העולם. הפרופיל הבטיחותו שלו מוכר ברמה טובה מאוד, כולל תופעת לוואי נדירה שהתגלתה בתוך חודשים ספורים בזכות ערנות של אנשי המקצוע בישראל. כמות הידע המדעי שנצבר על החיסון הזה בשנה האחרונה היא אדירה.

לפני כחצי שנה אושר החיסון של פייזר גם לבני נוער מגיל 12 ומעלה, אחרי מחקר קליני שאישר את בטיחותו גם לקבוצת הגיל הזאת. גם עליו הצטבר כבר הרבה מאוד מידע, שהסרטון מתעלם מחלקו. כעת אישר ה-FDA את החיסון במינון מופחת גם לילדים. רבים מטובי המוחות הרפואיים בעולם בחנו את הראיות ואת התרחישים האפשריים, שקלו אם התועלת מהחיסון עולה על תופעות הלוואי והכריעו שכן. התהליך כולו היה שקוף, פתוח וזמין גם כעת לצפייה ביוטיוב. זמן קצר לאחר מכן אושרה הפצת החיסון לילדים גם בישראל.

נגד הקונצנזוס המדעי המאוד רחב הזה יוצא כעת הסרטון של מח"צ, שמסתמך במידה רבה על מעמדם של חבריו, שחלקם אכן רופאים מומחים, אך אינו מציג גיבוי לדברים בראיות. הציפייה הראשונה מאנשי רפואה מומחים היא שיגבו את קביעותיהם בראיות ומחקרים. 

צילום של ילד מקבל חיסון. צילום: Studio Romantic Shutterstock
כמות הידע המדעי שנצבר על החיסון נגד קורונה בשנה האחרונה היא אדירה. צילום: Studio Romantic Shutterstock

אי-דיוקים רבים

לא נעבור כאן על כל האי-דיוקים בסרטון, אלא רק על הבולטים שבהם. בניגוד לנאמר בסרטון, החיסון לא נבדק רק על 1,500 ילדים שחוסנו, אלא על כפליים מזה. הניסוי לא נמשך רק חודשיים, אלא חודשיים ממועד מתן המנה השנייה בדומה למה שנעשה בניסויים הקליניים של בני הנוער והמבוגרים וכמו שסביר לעשות בזמן מגפה עולמית. כמו כן, ההשפעות הישירות של חיסונים על הגוף מורגשות כמעט תמיד רק במהלך החודשיים שאחרי מתן החיסון. אחרי פרק הזמן הזה האירוע נגמר – החומר הפעיל בחיסון סולק מהגוף כבר מזמן, מערכת החיסון הגיבה, למדה ודעכה מחדש למצבה רגיל, והמחוסנים נשארים עם נוגדנים ועם זיכרון חיסוני. זה נכון לכל חיסון בכל טכנולוגיה, ויש לנו ניסיון של למעלה ממאה שנים שמעיד על זה.

הנגיף, לעומת זאת, הוא סיפור אחר. נתונים מישראל מלמדים שבערך ילד אחד מכל 900 ילדים שנדבקו יחלה במחלה משמעותית שתדרוש את אשפוזו בבית חולים. אחד מכ-1,300 צפוי לחלות קשה. כמו כן, אחד מכ-3,200 שנדבקו בקורונה צפוי לחלות בדלקת רב-מערכתית (PIMS) מסכנת חיים מהסוג שמחייב אשפוז במחלקת טיפול נמרץ. בסרטון, אגב, מצוין מספר נמוך הרבה יותר, שאינו עומד בקנה אחד עם נתוני ה-CDC ושל איגוד רופאי הילדים בישראל. 

בנוסף הסרטון משווה, כנראה מטעמים רטוריים, בין שיעורי התחלואה של ילדים ושל קשישים. ההשוואה הזאת לא רלוונטית בכלל. העובדה שקשישים אכן נמצאים בסיכון הרבה יותר גדול לחלות קשה או למות מקורונה לא יכולה לשמש הצדקה לאי-הגנה על ילדים.

אף שהסכנה שנשקפת  לילדים מקורונה אינה גבוהה, זאת לא רולטה שהורה שקול שדואג לשלום ילדיו ירצה לסובב. בנוסף, לפי הערכות בישראל, כאחד מכל מאה ילדים שנדבקו בקורונה סובל מתסמינים מתמשכים של המחלה (תסמונת לונג-קוביד), שעלולים להימשך שבועות רבים ואפילו חודשים. זה לא קטלני, אבל זה בהחלט פוגע באיכות החיים של נפגעי התסמונת. 

במחקר שנעשה במרכז הרפואי שניידר בפתח תקווה, המתמחה ברפואת ילדים, תוארו מקרים של ילדים ללא מחלות רקע ואפילו ספורטאים שבעקבות המחלה התקשו לעלות במדרגות. הסיכון הזה חייב להיכנס למערכת השיקולים של כל הורה.

**צילום של בקבוקוני חיסון**  | צילום: IrinaPhVideo Shutterstock
אף שהסכנה שנשקפת  לילדים מקורונה אינה גבוהה, זאת לא רולטה שהורה שקול שדואג לשלום ילדיו ירצה לסובב. | צילום: IrinaPhVideo Shutterstock

החלופה הנוראה לחיסון

הסרטון של מח"צ מתייחס בביטול לחומרת המחלה. מדהים שצריך עדיין להזכיר את זה אחרי כמעט שנתיים של מגפה – הקורונה, או בשמה הרשמי COVID-19, היא מחלה סופר-מידבקת שהדביקה מאות מיליוני בני אדם בתוך זמן קצר וסביר להניח שבמוקדם או במאוחר כולנו ניחשף לנגיף מחולל המחלה. במצב כזה, אפילו תופעות נדירות יחסית מתבטאות בהרבה מאוד חולים והאחוזים הקטנים מקבלים שמות ופנים. 

לעומת מה שלדעתנו מבטא זלזול בוטה במחלה, ניכר שיוצרי הסרטון מוטרדים מאוד דווקא מטיפול מונע מציל חיים. הם מתעלמים בתוך כך מנתונים שהצטברו על מאות מיליוני בני אדם שכבר קיבלו את החיסון של חברת פייזר, ועוד רבים שקיבלו חיסונים של יצרניות אחרות. אנחנו יודעים מאחיהם הגדולים, שקיבלו את החיסון בקיץ האחרון, שהחיסון בטוח לבני נוער, יעיל, מונע הדבקה ומונע מחלה קשה – כולל התופעה המסוכנת של דלקת רב-מערכתית (PIMS) שלדעתם החיסון עלול לא למנוע.

זה מוביל לדבר האחרון, שלא נאמר במפורש אבל עובר כחוט השני בפרסומים רבים של "מועצת החירום הציבורית": ההנחה המובלעת שלא נורא שילדים יחלו. וזאת הנחה בעייתית מאוד.

חברי מח"צ מרבים לצטט את הכלל הרפואי הבסיסי "ראשית, אל תזיק" (Primum Non Nocere). בואו נחשוב לרגע מה זה אומר בדיוק? כשהוועדה המייעצת ל-FDA ניגשה לדון בחיסוני הילדים, השאלה שהוצגה לחבריה הייתה "האם התועלת של החיסון עולה על הסיכונים?" התשובה, שניתנה ברוב מוחץ של 17 תומכים מול נמנע אחד, הייתה חיובית. במהלך הדיון הוצגו כל תופעות הלוואי המוכרות, הועלו תרחישים רבים של תחלואה והתחסנות וההמלצה שרשויות הבריאות בארצות הברית אימצו פה אחד הייתה לחסן את הילדים.

נכון, חיסון איננו ממתק, ויש לו תופעות לוואי. אבל השאלה איננה אם הוא בטוח במאה אחוז אלא האם התועלת שלו עולה על הסיכון. אנחנו חיים בתקופה מורכבת, של מגפה עולמית המלווה בעומס מידע, שחלק ניכר ממנו אינו מדויק. בשלב הזה כבר די ברור שכמעט כולם ייחשפו לנגיף בשלב זה או אחר. השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא אם נרצה שילדינו יחשפו אליו עם שכבת הגנה בטוחה ויעילה או שיתמודדו עם הנגיף לבד. 

ביקורת היא חלק חשוב מהשיטה המדעית, אבל את הביקורת חובה לבסס תמיד על ראיות ונתונים.

 

15 תגובות

  • שלום

    גילוי נאות וניגוד עיניינים

    חברת התרופות "פייזר" חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם מכון ויצמן ...https://heb.wis-wander.weizmann.ac.il › technology
    6 ביוני 2016 — מכון ויצמן למדע וזרוע היישומים שלו, חברת "ידע", חתמו על הסכם שיתוף פעולה בלעדי, לחמש שנים, עם חברת התרופות "פייזר"
    כך הפך מכון ויצמן למוסד האקדמי העשיר ביותר בישראל - גלובסhttps://www.globes.co.il › עמוד הבית
    5 בדצמ׳ 2017 — 8.5 מיליארד שקל ב-6 שנים מתמלוגי פיתוח תרופות, 9.5 מיליארד שקל בתיק השקעות בחו"ל □ האימפריה הכלכלית של מכון ויצמן - וסכומי העתק שצברו ...
    כשאתם מתראיינים כל שני וחמישי באצטלה של מומחים אובייקטיבים , למען הגילוי הנאות, הימנעו מהטעייה והזכירו בבקשה את העובדות הנ"ל

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    אני בדרך כלל מוחק תגובות כאלו, הפעם אתייחס בכל זאת כי אני רואה שזה חוזר על עצמו. 
    מכון דוידסון לחינוך מדעי הוא עמותה ללא כוונת רווח שפועלת לקידום החינוך המדעי לכל הגילים בישראל. למכון דוידסון לחינוך מדעי אין שום קשר כספי או אחר לחברת פייזר, והתכנים שמתפרסמים באתר שלנו הם על פי הידע המדעי העדכני לשעתו ללא שום תלות בגורמים זרים או בכל אינטרס מלבד הנגשת מדע עדכני ומהימן.
    כל טוב
    ארז
     

  • קרנית

    מרוב המניפולציות בכתבה הזו,

    מרוב המניפולציות בכתבה הזו, מודה שלא שרדתי את כולה...
    אתם אומרים שמחץ לא מדוייקים, אבל הכול כאן מניפולציות של מידע והטעיות.
    מחץ לא אמרו שהיו 1500 ילדים בניסוי, אלא ש1500 קיבלו את החיסון. ובזה היה מדובר. שהוא לא נוסה על הרבה.
    אתם שולפים מספרים של 1 ל900 המבוססים על מספרים מנופחים של מחלקת קורונה.
    ולמי שלא מכיר, כל ילד שנכנס לבית חולים מכל סיבה (סרטן/תאונה לא עלינו) ונמצא חיובי לקורונה נכנס למחלקת קורונה.
    אתם מדברים על כמה שהקורונה מסוכנת אבל לא על הסיכון בחיסון. ולא, ניסוי של חודשיים (ושבוע, בסדר..) לא מכסה את זה! אם אחרי חודשיים "נגמר האירוע" למה חיסונים נבדקו במשך שנים עד עכשיו?
    דבר נוסף, אתם משייכים כל מחלה לקורונה במשך חודשים ושנים אחרי הקורונה אבל סוגרים את תופעות הלוואי מהחיסון אחרי 24 שעות. 24 שעות!! למה לא רבע שעה? אם תבדקו אחרי רבע שעה אם כולם בסדר יהיה לחיסון פרופיל בטיחותי אפילו יותר גבוה! בדיחה.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    1. 3000 ילדים קיבלו את הזריקה

    1. 3000 ילדים קיבלו את הזריקה שהכילה את התרכיב של פייזר. זה כתוב שחור על גבי לבן במסמך שפרסם ה-FDA
    2. 1:900 אלו מספרים שדווחו בידי איגוד רופאי הילדים, ותואמים מספרים דומים ממדינות אחרות
    לגבי יתר הדברים אשמח לראות רפרנס

  • פלוני

    מאמר בושה ומזעזע

    מח"צ הגיבה בסירטון לכל הטענות הנ"ל כשהגיבו לתוכנית "מהצד השני"
    חפשו במדיה של מח"צ "מהצד השני האמיתי. מועצת החירום הציבורית - חיסוני ילדים"
    למה אתם מנסים להגן על כדי כך על כל הפעולות של משרד הבריאות והמדינה? כל כך שקוף שאתם ממומנים! ואתם לוקחים על הגב שלכם את כל הפגיע שעלולה להתרחש ("עלולה" זה בשפה יפה מאוד מאוד)
    איפה ההתייחסות לסיכוני החיסון בכל המאמר השפל הנ"ל? זה אובייקטיבי באמת? זה בדיחה!

  • שרה

    מודרנה מסוכן

    חוסנתי במודרנה, כי לא נגמר פייזר. הייתי חולה 10 ימים. חום, כאבי ראש חזקים, כאבי מפרקים ומאז החיסון הייתי סמרטוט ולא יצאתי מהבית שבועיים. למה ילדים קיבלו מודרנה ועכשיו עברו לפייזר?
    למה החיסון הישראלי לא קיבל אישור לפחות לילדים (אסרו לעשות אותו לילדים כניסוי ולכן אין ניסיון)?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הי
    כיום החיסון היחיד שקיבל אישור FDA לילדים הוא החיסון של פייזר. כשיאשרו את האחרים סביר שיתנו גם אותם. לגבי החיסון הישראלי הוא עוד לא סיים את הניסויים הקליניים כך שלא ניתן לתת אותו.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    אישור חירום

    אישור חירום הוא עדיין אישור

  • יובל אפ

    כמובן חשוב לדייק חיסון הילדים קבל אישור חירום

    כמובן שיש לדייק חיסון הילדים קבל אישור חירום

  • Boaz Gabai

    אני לא מתנגד קטגורית לחיסון

    אני לא מתנגד קטגורית לחיסון הזה לילדיי, אבל בהחלט לא משתכנע להיות ראשון בתור- תור לניסוי רחב היקף, מוצדק או לא.
    הבעיה העיקרית היא שגם כשאתה מעלה את הטענות ההגיוניות שלך, אתה מגבה את זה בעובדות כלליות ביותר- מה פרופיל הילדים שמגיעים לסיבוכים? מדוע אתה לא נוגע בזה?
    מדוע באופן כללי, לדוגמה, גורם סיכון נפוץ שמייצר פגיעה קבועה בריאות, ובמערכת הדם, כמו עישון, אינו מוגדר על ידי המערכת כמחלה כמו סכרת למשל?
    האם הילדים שהסתבכו הם ממשפחות עתירות עישון לדוגמה? אולי לא.
    אולי אלו ילדים ללא רקע של הנקה- טוב את זה אין סיכוי שמישהו יקדם משום מה.
    ניכר כאילו דווקא בעידן של הזדמנות מדעית ויכולת טכנולוגית לפילוחים סטטיסטיים יותר מדויקים, עדיין יש העדפה לכוללנות שמייצרת בסוף חוסר אמון. אמנם רובנו לא בעלי ידע שלך, אך לקרוא הרוב המוחץ יודע.
    כל ההורים- ובינתיים זה הרוב המוחץ- שלא ממהרים לחסן, מודעים לקיומה של מערכת חיסון מורכבת ומתוחכמת ביותר שממש לא משאירה את האדם לבדו, ועליה בעצם בונים בתגובה מול חיסון. ללא ספק בטטנוס למשל, זה סיכון בל יתואר. האם גם בקורונה? יש מצב, אבל בטווח הארוך- ושוב, חוזרים לקלישאה הנכונה- גם בחיסון הזה אין לנו מידע לטווח ארוך. כן כמה שנים לעתיד. אנחנו פשוט לא יודעים מספיק, והרבה מאיתנו מרגישים שגם אתם לא.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    מטבע הדברים ילדים עם מחלות רקע יותר נוטים להסתבך , אבל בסיבוכי ה-long covid והדלקת הרב מערכתית (PIMS) רואים לא מעט ילדים ללא מחלות רקע, למעשה הם הרוב. קורונה זו מחלה שלרוב לא פוגעת בילדים אבל באמת שזו לא רולטה שכדאי לסובב.

  • צפריר גל אור

    הבדלי הדבקה בין מינים

    שלום ארז
    שמתי לב, בעיקר בשבועות האחרונים לנטיה חזקה בכל קבוצות הגיל להדבקה משמעותית יותר אצל נשים מאשר זכרים. בעיקר בגילאים צעירים. תוכל להתייחס בבקשה?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הי
    אתחיל מזה שאני לא יודע. אני יכול לשער שזה יותר קשור לסיבות התנהגותיות מאשר סיבות מדעיות, אבל זו רק השערה. אני מניח שאם יש נטייה לנשים יותר להדבק בווריאנט החדש, זה יתברר במהרה.

  • אנונימי

    ד"ר ארז גרטי, האם אתה

    ד"ר ארז גרטי, האם אתה אימיונולוג ? רופא ?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ד"ר לאימונולוגיה

    הי
    יש לי דוקטורט באימונולוגיה ממכון ויצמן למדע, אני לא רופא ולא עוסק כיום במחקר פעיל. אני כן מעודכן בספרות המדעית במחקרים הנוגעים לחיסון לקורונה.