יוגורט מישלן מנמלים, תעלומת הפילים המתים, מחיר אי העמידה בזמנים, 13 אלף ק"מ מתחת למים וצרעה שחורה משחור
מה חדש?
- יוגורט מישלן מנמלים
- תעלומת הפילים המתים
- מחיר אי העמידה בזמנים
- צרעה שחורה משחור
- 13 אלף ק"מ מתחת למים
יוגורט מישלן מנמלים
בדרך כלל כשרוצים להכין יוגורט, מוסיפים לחלב חיידקים שמייצרים אנרגיה בתהליך שנקרא תסיסה: הם מפרקים סוכר והופכים אותו לחומצת חלב. החומצה הזאת, בתורה, מסמיכה את החלב ומעניקה לו את הטעם היוגורטי החמצמץ. בימינו מוסיפים לחלב חיידקים פרוביוטיים בהרכב ידוע, אך בטורקיה ובולגריה הקדומות, כשנוודים רצו להכין יוגורט אבל לא היו להם חיידקים זמינים, הם הוסיפו לחלב... נמלים כתושות.
חוקרים מדנמרק שחזרו כעת את המסורת הקדומה. הם מצאו שנמלת העץ האדומה (Formica rufa) נושאת בגופה חיידקים וחומצות שמסוגלים לתסוס. על גופן יש גם חלבונים שמסוגלים לפרק את הקזאין – החלבון העיקרי בחלב – וכך ליצור משקעים שמסמיכים את מרקם החלב.
במסעדת הגורמה הדנית "האלכימאי", שמחזיקה בשני כוכבי מישלן, כבר נוספו לתפריט מנות שהם מכינים בעזרת נמלים. צוות המחקר והפיתוח של המסעדה אף היה שותף למחקר. אומנם לא נשתמש בנמלים לייצור מסחרי של יוגורט, אבל התגלית יכולה לתת השראה לפיתוח מזונות אחרים שדורשים תסיסה. למאמר (באנגלית).
בעזרת נמלים אפשר גם להכין יוגורט. נמלים מנשנשות מוצרי חלב | Supaleka_P, Shutterstock
תעלומת הפילים המתים
בשנת 2020 התרחש בבוטסואנה אירוע חריג: קרוב ל-350 פילים מתו פתאום בלי שום סיבה נראית לעין. כעת צוות חוקרים בינלאומי פענח את החידה. החוקרים נעזרו בלוויינים שמנטרים את השמורה מהשמיים כדי למפות 3,000 גבי מים בקרבת הפילים. בעשרים מהם נמצאו מושבות גדולות של חיידקים כחוליים.
חלק ממיני החיידקים הכחוליים מפרישים למים רעלנים בשם ציאנוטוקסינים, שגורמים שיתוק, פגיעה באיברים פנימיים ומוות. החוקרים משערים שמאחורי השגשוג שלהם ניצבים שינויי האקלים. ב-2020, אחרי שנת בצורת, היו באזור גשמים חזקים ושיטפונות, שערבלו את המים והעלו מהקרקעית חומרי מזון רבים שאפשרו לחיידקים להתרבות בהמוניהם.
אז למה דווקא פילים? פילים שותים 20-10 ליטר מים ביממה. בנוסף, הם שואבים את המים מעומק הבריכה בחדקם, וכך גוברת הסכנה שייחשפו לרעלנים שבמים. בבוטסואנה חיים כיום יותר מ-130 אלף פילים, ואכיפה הדוקה נגד ציד הפכה אותה למדינה עם הכי הרבה פילים בעולם. עם זאת, במקומות אחרים הם עדיין נמצאים בסכנת הכחדה. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
בכמה מגבי המים שמופו נמצאו מושבות גדולות של חיידקים כחוליים. פיל סוואנה אפריקאי מתרחץ במקווה מים מקומי | Nick Dale Photo, Shutterstock
מחיר אי העמידה בזמנים
קחו רגע לחשוב על כל המשימות שמחכות לכם, מה המועד האחרון להגשתן? האם תספיקו להגיש אותן בנחת כמה ימים לפני המועד, או שמא תלחצו על "שלח" רגע לפני שהשעון נעצר, או אפילו כמה שעות אחר כך?
במחקר חדש מדענים מצאו שמטלות זהות נוטות להישפט בחומרה רבה יותר אם הוגשו באיחור. במחקר לקחו חלק אלפי מנהלים ואנשי משאבי אנוש בארצות הברית ובבריטניה. הם התבקשו לדרג מטלות זהות שהוגשו לפני המועד, בדיוק בזמן, או באיחור. נמצא שאותה מטלה זכתה באופן עקבי להערכה שלילית יותר אם הוגשה באיחור, לעומת מטלות שהוגשו במועד או לפני הזמן. הבודקים גם ייחסו למאחרים אמינות מקצועית נמוכה יותר והביעו אי-רצון לעבוד איתם בעתיד. לא שינה אם האיחור היה ביום שלם או בשעה אחת בלבד.
הגשה מוקדמת לא הובילה בהכרח לציון גבוה יותר. היא אומנם עשויה להעיד על מסירות, אבל גם על השקעה לא מספקת של זמן ומאמץ. ולכן אנו ממליצים: הגישו משימות לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי, אלא בדיוק בזמן. למאמר (באנגלית).
עדיף להגיש עבודות בדיוק בזמן. אדם מגיש משימה בלחץ של זמן | ליאת פלי באמצעות Firefly
13 אלף ק"מ מתחת למים
לווייתנים עוברים לעיתים מקבוצה לקבוצה, אך נדיר שהם שוחים למרחק כה גדול. הממצא התאפשר בזכות אתר בשם Happywhale, שמבוסס על תוכנה לזיהוי פנים שהותאמה לזיהוי סנפירי זנב של לווייתנים. כל אחד יכול להעלות תמונות לאתר, שיש בו כבר יותר מ-900 אלף תמונות של יותר ממאה אלף פרטים. המסע הארוך של הלווייתן, אומרים החוקרים, יכול ללמד אותנו על גבולות היכולת של היצורים המופלאים הללו. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
נדיר שהם שוחים למרחק כה גדול. לווייתן גדול סנפיר שנצפה לחופי זנזיבר | Ekaterina Kalashnikova
צרעה שחורה משחור
הצרעה הקטיפית מהמין Traumatomutilla bifurca מרהיבה ביופיה בגוני שחור ולבן. מדענים שחקרו אותה גילו שהאזורים השחורים בגופה הם בגוון נדיר של שחור שלא קיים באף חרק אחר מהדבוראים. הוא "יותר שחור משחור", כלומר בולע יותר אור מהשחור הרגיל.
בחינה מקרוב של השלד החיצוני של הצרעה חשפה מבנה רב־שכבתי מורכב, שלא נראה כמותו בבעלי חיים אחרים בעלי כסות כהה: שכבה חיצונית של שערות צפופות שמתחתיה מערום של לוחיות קשיחות רבות, צמודות זו לזו בצורה המזכירה דפי ספר.
לדעת החוקרים המבנה הזה מאפשר בליעת אור מוגברת בהשוואה למשטח שחור חלק, ומקנה לצרעה את הגוון הייחודי שהחוקרים מכנים "אולטרה־שחור". האולטרה־שחור בולע יותר מ-99 אחוז מאורכי הגל של האור הנראה, וגם חלק מאורכי הגל של הקרינה העל־סגולה.
התכונה הזו יכולה להעניק לצרעה יתרון בהתחמקות מפני טורפים שמסוגלים לראות קרינה זו. שאלות רבות עדיין נותרו פתוחות, ביניהן מדוע לנקבות הצרעה הקטיפתית יש גוון אולטרה־שחור בעוד שלזכרים גוון שחור עדין יותר, שמחזיר הרבה יותר אור. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
שחורה ונאווה בגוון אולטרה־שחור שהוא נדיר בטבע. צרעה קטיפתית | shrike2, iNaturalist