פיזיקה של גז ילדים, שבט זאת בעצמך, גם הזכרים צמאי דם, חמישים גוונים של מגוון ביולוגי ותרסיס שיכול להציל חיים
מה חדש?
- פיזיקה של גז ילדים
- גם הזכרים צמאי דם
- שבט זאת בעצמך
- חמישים גוונים של מגוון ביולוגי
- תרסיס שיכול להציל חיים
פיזיקה של גז ילדים
פיזיקאים אוהבים לתאר מערכות מורכבות מחיי היומיום בעזרת השוואה למערכות מוכרות. מחקר חדש משווה כעת בין ההתנהגות של ילדי גן לתנועה של מולקולות גז ונוזל.
החוקרים הלבישו לילדים משדרים ואספו בעזרתם מאות שעות של מידע מדויק על מסלולי התנועה שלהם בזמן שהותם בכיתה ובחצר. מניתוח הנתונים התברר שיש להם שתי "פאזות חברתיות". כשהילדים שיחקו בחצר, וחופש התנועה שלהם היה רב, תנועתם הממוצעת דמתה לזו של מולקולות גז. אומנם כל ילד בפני עצמו לא מתנהג כמולקולה, אך המרחקים היחסיים הגדולים ביניהם בהחלט התאימו למודל תרמודינמי של גז. לעומת זאת, כשמרחב התנועה שלהם הוגבל, למשל בזמן שיעור בכיתה, הילדים נטו להתאסף יחד במעין צברים זמניים, שמזכירים את הדו-קיום בין נוזל לגז שמתרחש למשל כשמים עומדים להתאדות.
לטענת החוקרים, חשיבות מחקרם טמונה במהירות הנמוכה של תנועת הילדים. עד כה מחקרים דומים עסקו למשל בהולכי רגל שצועדים מהר בסביבה עירונית סואנת. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
החוקרים השוו את דפוסי תנועתם לתנועת מולוקולות. פעוטות מתרוצצים | ליאת פלי באמצעות מידג'רני
שבט זאת בעצמך
מה הדבר הכי מטורף שעשיתם כתחביב? בטח לא שיבטתם כבש. אבל זה בדיוק מה שעשה ארתור ג’ק שוברת’ (Schubarth) בן ה-81 ממונטנה, שנסחף עם אהבתו לציד. מתוך תשוקה להעשיר את מגוון בעלי החיים הזמינים לציידים פרטיים, הוא הזמין מקירגיסטן רקמות ואשכים של כבש אסייתי מהמין מרקו פולו, שהוא מין הכבשים הגדול בעולם, שניחן בקרניים מפותלות ומרשימות, ושילם למעבדה שתייצר מהם עוברים משובטים. את העוברים הוא שתל ברחמה של כבשה, שהמליטה כבש הרים טהור שהוא כינה "מלך ההרים ממונטנה". לאחר מכן הפרה מזרעו כבשים אחרות ויצר צאצאים מעורבים, שאותם שיווק לחובבי ציד.
בשלב הזה התערבו רשויות החוק. שוברת' הועמד לדין, ובית המשפט התחשב בגילו ובאהבתו לבעלי חיים, לצד הצורך למנוע מניפולציות גנטיות בבעלי חיים לצרכים מסחריים. הוא הואשם בסחר ובכוונה לסחר בלתי חוקי בבעלי חיים ונידון לשישה חודשי מאסר ולקנס כספי. השופט ציין שהמיזם היה עלול לגרום נזק אקולוגי חמור – מהכנסת מחלות ועד פגיעה במגוון הגנטי של מינים טבעיים. לקריאה בהרחבה (באנגלית).
החקלאי חובב הציד ממונטנה חשק בכבש הגדול בעולם. כבש הרים מרקו פולו | ליאת פלי באמצעות DALL-E
גם הזכרים צמאי דם
חשבתם שרק יתושות מוצצות דם? מחקר חדש על יתושי Culex tarsalis ויתושי יום מצריים (Aedes aegypti), שטרם עמד בביקורת עמיתים, הראה שגם זכרים ישמחו לפעמים למנת דם עסיסית.
תלמיד מחקר שגידל יתושים במעבדה הופתע לראות שגם הזכרים צרכו דם אם אזלו להם מי הסוכר. כדי לבדוק אם הם ינסו למצוץ דם מאדם חי, אחד החוקרים הציע ליתושים את ידו. היתושים נחתו על העור וניסו לנגוס, אך נשיכתם לא חדרה את העור. עם זאת, כשבעור הייתה שריטה מדממת, היתושים שתו ממנה בהנאה. מחקרים קודמים הראו שיתושים זכרים לא מסוגלים לעכל דם ושהוא רעיל עבורם, אבל במחקר הנוכחי שתיית דם לא העלתה את תמותת הזכרים.
כדי לבדוק אם גם זכרי הקולקס עלולים להעביר מחלות, האכילו אותם בדם נגוע בנגיף קדחת מערב הנילוס. כמו הנקבות, הנגיף נותר בגופם במשך שבועיים לפחות. אף שהזכרים לא יכולים לעקוץ כמו הנקבות, נראה שהם יכולים להעביר מחלות דרך פצעים. ייתכן שיש לקחת את זה בחשבון כשמנסים להדביר יתושים על ידי שחרור זכרים עקרים לטבע. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
לא יכול לעקוץ כמו הנקבות. יתוש זכר | ליאת פלי באמצעות DALL-E
חמישים גוונים של מגוון ביולוגי
שינויי האקלים העולמי משפיעים על החברה האנושית ועל בעלי החיים והצמחייה. בין השאר הם מביאים להכחדת מינים קיימים ולחדירה של מינים פולשים. אך עד כה היה קשה להעריך אם ההכחדה נובעת ישירות משינויי האקלים או שהיא תוצאה עקיפה של חדירת המינים הפולשים.
כדי לבדוק את הקשר בין השניים, מחקר חדש עקב אחר 142 מיני צמחים מקומיים ופולשים שגדלים בקרבת נהר יַאנְגְּצֶה בסין. החוקרים בדקו 459 חלקות על פני כ-1,800 קילומטרים, מדדו בהן את עושר המינים המקומיים והזרים והשוו אותו למשתנים אקלימיים כמו טמפרטורה ומשקעים. נמצא שמינים פולשים נוטים לשגשג בסביבה חמה ויבשה שהתנאים בה נשארים אחידים לאורך השנה, ובאזורים שבהם המינים המקומיים סבלו פגיעה קשה משינויי האקלים. בהמשך הראו החוקרים שבאזורים מסוימים מינים מקומיים ופולשים גדלו בשלום זה לצד זה ודווקא הגדילו את המגוון הביולוגי.
על סמך הממצאים, החוקרים טוענים שהתרבות המינים הפולשים אומנם מתרחשת בעקבות שינויי האקלים, אך לא כל השלכותיה חמורות ולפעמים היא עשויה לתרום להישרדות המינים המקומיים. למחקר.
לעיתים פלישת מינים עשויה לתרום להישרדות המינים המקומיים. מינים שונים של בעלי חיים עומדים על חצי גלובוס | World Day, Shutterstock
תרסיס שיכול להציל חיים
מינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA) אישר לאחרונה תרסיס אף ראשון מסוגו, המכיל אפינפרין לטיפול בתגובה חיסונית חריפה (אנפילקטית) ובהלם אנפילקטי אצל מבוגרים וילדים. התרסיס אמור להיות חלופה נוחה ויעילה למזרק האוטומטי המשווק בשם אפיפן.
תגובה אנפילקטית היא תגובה אלרגית מהירה ומסכנת חיים שעלולה להתפרץ בעקבות חשיפה לאלרגנים, למשל במזון, בתרופות או בעקיצות חרקים. הלם אנפילקטי הוא תגובה אנפילקטית קשה שללא טיפול מיידי עלולה להיות קטלנית.
אפינפרין מעלה את לחץ הדם ומרחיב את דרכי הנשימה. אנשים שיש להם אלרגיה מסכנת חיים צריכים לשאם עימם את המזרק, אבל מחקרים וסקרים מצאו כי רבים אינם עושים זאת, ולעיתים חוששים להשתמש בו על עצמם או על ילדיהם, בשל רתיעה מההזרקה או חשש לעשות זאת לא נכון. מחקרים מצאו כי התרסיס החדש מעלה את רמת האפינפרין בדם ואת לחץ הדם בדומה למזרק הקיים, לכן הוא יכול לספק טיפול מהיר ומציל חיים, במיוחד לאלה שחוששים ממחטים וזריקות. לכתבה.
התרסיס החדש יכול לספק טיפול מהיר ומציל חיים, במיוחד לאלה שחוששים ממחטים וזריקות. הזרקת מזרק אפיפן | Audrey Popov, Shutterstock