המחזור החודשי הוא תהליך שנמצא תחת פיקוחה של המערכת ההורמונלית (אנדוקרינית). מטרתו היא להכין את גופה של האישה לרבייה, וכן לאפשר לעובר להיווצר ולהיקלט. התהליך הזה מתחלק לכמה שלבים: הווסת, השלב הפוליקולרי, הביוץ (שבו עוסק הסrטון שלפנינו), והשלב הלוטלי.

תהליך הביוץ הוא אחד השלבים העיקריים במחזור החודשי, שבמהלכו הביצית (תא המין הנקבי) מבשילה ועוברת מהשחלה אל החצוצרה ומשם אל הרחם, שם היא מוכנה להפריה. הסרטון שלפנינו מסביר את תהליך הביוץ.

הסרטון הופק בידי Nucleus Animations. תורגם בידי צוות דוידסון אונליין.
We would like to thank the staff of Nucleus animation for all of their help.

הכוח שמניע את תהליך הביוץ הוא ההורמון Liteinizing Hormone, או בקיצור LH (ובעברית: "הורמון מחלמן"). ה-LH משתחרר מבלוטת יותרת המוח (היפופיזה) ונקלט בזקיקי הרחם, שבהם נמצאות הביציות. בתגובה להורמון הזה משחררים הזקיקים הורמון מין נקבי ממשפחת האסטרוגנים הנקרא אסטרדיול. האסטרדיול, שמיוצר בכמויות קטנות, עובר במחזור הדם ומגיע למוח, שם הוא גורם לירידה בייצור ה-LH. כתוצאה מכך רבים מהזקיקים שהחלו לגדול מתים, ונותר רק זקיק דומיננטי אחד.


מערכת הרבייה הנקבית | איור: ויקיפדיה

מנגנון מהסוג שתיארנו בין האסטרדיול ל-LH נקרא "משוב שלילי": חומר אחד גורם לכמות החומר השני לעלות, ואילו החומר השני גורם לכמותו של הראשון לפחות. תהליכים רבים בגוף האדם עושים שימוש במנגנוני משוב שלילי, במיוחד במערכת ההורמונלית שחייבת לשמור על שיווי משקל עדין בין ההורמונים השונים.

במהלך הימים הבאים רמות האסטריול הולכות וגדלות עד שלבסוף כמותו גדולה מספיק כדי לגרום להפרשת כמות אדירה של LH בפרץ מהיר אחד מבלוטת יותרת המוח. להבדיל מהמשוב השלילי שפועל כשרמות האסטרדיול נמוכות, כאשר רמתו גדלה נכנס לפעולה המנגנון ההפוך – משוב חיובי. במנגנוני משוב חיובי, שני החומרים מגבירים האחד את כמותו של השני, עד שהם מגיעים לרמה יציבה או עד שהתערבות חיצונית עוצרת את התהליך. העלייה חדה ברמת ה-LH מתרחשת בערך שבועיים אחרי תחילת המחזור, והיא מה שגורם לביצית לצאת מהזקיק אל החצוצרה, ומשם לרחם.

אחרי שהביצית יצאה אל החצוצרה, התאים בזקיק מתחילים להפריש לדם הורמון נוסף בשם פרוגסטרון. הפרוגסטרון מגיע למוח, שם הוא מוריד את רמות ייצור ה-LH וכך עוצר את מנגנון המשוב החיובי. אם הביצית לא הופרתה, רמות הפרוגסטרון יורדות כעבור שבועיים והתהליך מתחיל מחדש.

7 תגובות

  • שמי

    מה אומרת רמת הlh על טיב הביוץ

    מה אומרת רמת הlh על טיב הביוץ?
    היינו האם בכל ערך תתכן קליטת הריון?

  • מאור קורבסקי 05...

    לא טוב

  • אנונימי

    לפי מה שכתוב במאמר ירידת ה -

    לפי מה שכתוב במאמר ירידת ה - lh, בהכרח אחרי ביוץ
    (הפרוגסטרון שמופרש אחרי הביוץ, גורם לירידתו )

  • oz

    האם ההורמון מופרש גם דרך העור

    האם ההורמון מופרש גם דרך העור החוצה במהלך הביוץ ?

  • רחלי

    טעות

    הזקיקים בשחלה ולא ברחם. כדאי לתקן בכתוב

  • רנא

    כאבי בטן בזמן ביוץ

    האם תהליך הביוץ אמור לגרום לכאבי בטן תחתונה ??

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום רנא
    ראשית אני רוצה לציין שהאתר שלנו עוסק במתן מידע מדעי ואין לראות בתכנים תחליף לייעוץ רפואי או המלצה לטיפול זה או אחר.

    מחיפוש מהיר שעשיתי ברשת מצאתי תופעה שקיימת אצל 1 מכל 5 נשים של כאבים בבטן התחתונה בעת הביוץ, ככה"נ בגלל צמיחת זקיק אשר מותח את הבטן.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002472/

    עם זאת אני מציע לך לפנות לרופא הנשים שלך לייעוץ בנושא.

    כל טוב