השעתוק הוא תהליך שבו נוצר העתק של גן מסוים, כשלב ראשוני בתהליך יצירת החלבונים. במהלך השעתוק נוצר העתק RNA באמצעות האנזים RNA פולימראז. ההעתק הזה משמש לתרגום לחלבון. השעתוק הוא תהליך חשוב ומורכב מאוד, שכולל רכיבים רבים.

הסרטון מתאר בפשטות את תהליך השעתוק ואת שלביו העיקריים:

שעתוק הוא תהליך של העתקה. מידע בנוגע ל"מתכון" מסוים של חלבון מועתק מספר המתכונים הראשי, כלומר, ה-DNA, וההעתק שנוצר משמש באופן מעשי לסינתזת החלבון. אם כן, השיעתוק הוא שלב הביניים שבין ה-DNA לחלבון השלם, המולקולה שנוצרת במהלכו נקראת RNA. מולקולת ה-RNA דומה בהרכב שלה ל-DNA, עם הבדל קל בקבוצת הידרוכסיל יחידה (OH). בנוסף, RNA מופיע בדרך כלל כמולקולה חד-גדילית, בעוד שה-DNA שבנוי כסליל של שני גדילים.

ישנם סוגים שונים של מבני RNA, והם בעלי תפקידים מגוונים, וביניהם גם ה-RNA שליח (mRNA או בשמו המלא messenger RNA). ה-mRNA דרוש בשביל השיעתוק, ואפשר לדמות אותו לעותק שהכין מהנדס מכונות, שיוצר העתק של תוכניות הבניין מהספרייה, ואז לוקח אותן למפעל כדי לייצר את המכונה. השעתוק מתרחש בגרעין, ומשם ה-mRNA נודד לנוזל התא (ציטופלזמה), שם הוא הופך לחלבון. לפני שיהפוך לחלבון, בתהליך שנקרא "תרגום", ה-mRNA עובר עיבוד נוסף שבו מושמטים ממנו חלקים שאינם מכילים הוראות ליצירת חלבון. מקעים אלו נקראים אינטרונים.

הגנים אינם משועתקים בצורה אחידה בתא וברקמות השונות. יש גנים שמשועתקים בכמות אדירה ברקמה אחת ואינם משועתקים כלל ברקמה אחרת. הרבה פעמים משתמשים במילה "ביטוי" כדי לומר עד כמה נפוץ שיעתוק של גן מסוים בתא. למשל "רמת הביטוי של הגן LIS1 גבוהה מאוד בתאי עצב" - כך חוקרים נוהגים לומר. הגן מבטא את עצמו יותר, ולא "סתם יושב לו" בגרעין.

גנים אחרים מתבטאים בצורות שונות בתקופות שונות של התפתחות האורגניזם או במצבים שונים של התא. הסיבה לכך היא שינויים שחלים בצורך של הגוף בחלבונים שמשועתקים מהגנים.

המידע לתדירות מה קובע את מידת הביטוי - או השיעתוק? גורמים רבים ומגוונים. בין היתר, הנטייה להתבטא תהיה מושפעת ממקטע ב-DNA שנקרא promoter, או "מקדם"  זהו רצף דנ"א שנמצא לפני האזור המקודד בגן. פרומוטרים שונים משפיעים אחרת על הזיקה של התא לבטא גנים מסוימים ולהפוך אותם לחלבונים. 

הסרטון ממחיש את התנהגות המולקולות המעורבות בשיעתוק (אנגלית):

7 תגובות

  • רן

    אחוז הנקלואתידים שעוברים שעתוק

    האם קטע הDNA שעובר שעתוק מכל שרשרת הDNA מהווה 10%-20% !?
    כאשר הDNA עובר שעתוק , ה mRNA עושה התהליך הזה , אז מה אחוז קטעים הDNA מתוך השרשרת עוברים שעתוק דרך הmRNA !?
    לפי הסברים המורה שלי , היא אמרה לנו שזה מהווה 50% מכל שרשרת הDNA , אבל אתמול היינו במכון ויצמן והמרצה אמר לנו שאחוז הזה 5% .

    תודה לך

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הי רן
    קשה להעריך את האחוז המדוייק. מקורות שונים נותנים מספרים שונים. בגדול אחוז קטן מהגנום לפי הערכות משהו כמו 10-20% מהגנום עובר שעתוק בפועל, כלומר הופך לmRNA. גם הmRNA עובר תהליך התבגרות ואחוז מסויים הופך לmRNA מקודד. בגדול משהו כמו 2% מהגנום מקודד ישירות לחלבון (ויכול להיות שזה מה שהמרצה התכוון). יתכן והמרצה התבסס על מחקר מסויים שמעריך את אחוז הגנום המשועתק בכ-5%. על כל פנים לאותו אחוז גבוה שלא משועתק יש תפקידים שונים וחשובים כמו שמירה על מבנה הDNA, בקרת שעתוק, שימוש כמרווח טעות וכו'.
    מקווה שעזרתי.
    ארז

  • רן

    כמה אחוזים מ-הDNA(נוקלאוטידים) משועתקים בתהליך השעתוק !?

    כמה אחוזים מ-הDNA(נוקלאוטידים) משועתקים בתהליך השעתוק !? 5% או 50% !?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הי רן
    מתוך סך הDNA בתא, רק כ10-20% מצוי בתוך גנים, שגם בהם יש אזורים מסויימים שלא עוברים שעתוק.
    מקווה שעזרתי
    ארז

  • משה ליבוביץ

    מה עם הגרעינון?

    הוא לא מוזכר פה!

  • יונתן עיני

    מאיפה הקבוצות חנקן.

    חשבתי שלא רק ATP מתפרק אלא גם GTP CTP וTTP. ושכל פירוק כזה נותן לנו את קבוצת החנקן שמסונטז לRNA?
    כמובן בהופכי.
    ולא הוזכר לאיזה כיוון השעתוק נעשה (5 פריים ל3 פריים?)

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום יונתן
    ה-ATP הינו מטבע האנרגיה שמאפשר את תחילת תגובת השעתוק (http://www.jbc.org/content/263/6/2962.abstract). בהמשך נעשה שימוש בנוקלואטידים אחרים, אשר יוצרים את תבנית הRNA.

    השעתוק נעשה מכיוון 5 ל3 ומהווה תמונת ראי לתבנית ה3 ל5 של הDNA.

    מקווה שעזרתי
    ארז