החלק החשוב בכל כרטיס מגנטי הינו הפס המגנטי המצוי בגבו של כל כרטיס. הפס המגנטי הינו חומר הניתן למגנוט, בדיוק כמו הסרט המגנטי בקלטות וידאו ואודיו. כידוע, הסרטים המגנטיים עשויים מחומר פלסטי דק המצופה בשכבה דקה המכילה חלקיקים של תחמוצת ברזל, אשר משנים את התכונות המגנטיות שלהם בהתאם לשדה מגנטי שיוצר מכשיר ההקלטה.
הרעיון המרכזי הינו פשוט. אם נעביר זרם חשמלי באלקטרומגנט אנו נייצר שדה מגנטי שקובע את הקוטביות של המגנטים הזעירים שעוברים בתוכו. בתהליך יצור הפס המגנטי, אנו מעבירים מגנט חזק לאורך הפס הגורם לקטבים שעל הפס להסתדר בצורה אחידה. ובכדי לצרוב מידע על הפס המגנטי אנו פשוט משנים את הקוטביות. באותו אופן, אם נעביר מגנט לאורך הפס המגנטי (או הסליל המגנטי של קלטת), אנו נמחק את המידע שעל הכרטיס.
אופן פעולת קורא הכרטיסים (המכשיר "המגהץ"):
גם כאן העקרון פשוט. לאורכו של הפס המגנטי יש כמובן שדה מגנטי. אם נעביר מוליך דרך השדה המגנטי יווצר בו זרם שבעזרתו אנו יכולים לזהות היפוך בקוטביות. אנו יכולים לייצג ספרות (מספרים) בעזרת היפוך הקטבים. את הספרות, כלומר המידע שעל הכרטיס, אנו מיצגים בעזרת קומבינציה של המספרים 1 ו 0. המספר 0 מייצג היפוך בתדירות והמספר 1 מייצג היפוך בתדירות כפולה. קורא הכרטיסים הינו למעשה חומר מוליך, וכשאנו מעבירים את הפס המגנטי שעל גב הכרטיס דרכו ("מגהצים") קורא הכרטיסים מזהה את תדירות החלפת הקוטביות.
המידע האצור בפס המגנטי:
בכל פס מגנטי ישנם 3 רצועות. הרצועה הראשונה מכילה 210 ביט לאינץ, הרצועה השניה מכילה 75 ביטים לאינץ והרצועה השלישית מכילה 210 ביט לאינץ. על פי תקן בינלאומי, כרטיסי אשראי משתמשים במידע הנמצא ברצועה הראשונה והשניה. האנפורמציה הנמצאת ברצועות הראשונה והשניה הינה מס' החשבון, השם, תאריף תוקף הכרטיס וכד'. הרצועה השלישית הינה רצועה לקריאה וכתיבה של מידע זמני אך השימוש בה אינו בסטנדרט תקני בכל הבנקים.
מאת: חיים ברק
המחלקה לפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.