כבידה (כוח המשיכה) היא כוח בסיסי בטבע הפועל בין כל 2 גופים בהתאם למסה שלהם. לכן כוח המשיכה קיים גם בין גופים קטנים כמו בני אדם אך מכיוון שמסתם קטנה מאוד האפקט הוא זעיר ולא מורגש.
למעשה כאשר גוף נמשך לכדור הארץ גם כדור הארץ נמשך אליו. כאשר מדובר על הבדלי מסה אדירים כמו בין אדם וכדור הארץ הרי שהאפקט ההפוך הוא זניח (כדור הארץ נמשך לאדם). כאשר הגופים יותר שווים במסתם, למשל כדור הארץ והירח האפקט ברור לעין- הירח מקיף את כדור הארץ (מושפע מכוח המשיכה של כדור הארץ) ואילו על פני כדור הארץ קיימות תופעות של גאות ושפל הנגרמות ממשיכת הירח.
במאה ה 18 מדען בשם הנרי קוונדיש ביצע ניסוי מדהים שמטרתו הייתה למדוד את מסת כדור הארץ. ניסוי זה (ניסוי קוונדיש) התבסס על כוח המשיכה בין 2 כדורי עופרת קטנים יחסית! קוונדיש השתמש במאזני פיתול כדי למדוד את המשיכה הכבידתית בין 2 כדורי עופרת (ע"פ חוקי ניוטון כוח המשיכה הפועל בין שני גופים הוא יחסי למסותיהם וקטן עם ריבוע המרחק ביניהם). מוט עץ אשר בכל קצה שלו היו כדורי עופרת נתלה ממרכזו לתקרת חדר. בסמוך לכל כדור עופרת שבקצה המוט הונח כדור עופרת מסיבי בהרבה (בערך פי 200). כוח המשיכה שפעל בין הגופים גרם לסיבוב קל של המוט.
על פי תורת היחסות הכללית של איינשטיין הכבידה היא למעשה עיקום של המרחב-זמן; כל מסה ביקום גורמת לעיוות המרחב סביבה ביחס ישר למסתה. לדוגמא: אם נניח כדור על יריעה מתוחה הרי שהכדור ייצור שקע מסוים (בתלות במסתו) על פני היריעה. אם כעת נניח כדור קטן על פני היריעה הוא יתגלגל וייפול לעבר הכדור הראשון. אם לחילופין נניח כדור נוסף יותר גדול הוא ייצור שקט יותר נמוך ביריעה וכעת הכדור הראשון יתגלגל לעברו.
תמונה נלקחה מויקיפדיה
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.