נוסח השאלה המלא: מדוע אומרים שהלשון היא השריר הכי חזק? האם הכוונה כמו המשפט "חיים ומוות ביד הלשון" כלומר שהלשון היא השריר המשפיע או שבאמת מתכוונים שפיזית היא הכי חזקה?
ישנם מספר בעיות עם המשפט הזה: בתור התחלה, הלשון איננה שריר אחד אלא איבר מורכב המכיל, בין השאר, 16 שרירים שונים. שנית, "חזק" הוא מינוח עממי אשר אין לו מקביל פיזיקלי אחד, אלא מספר פרמטרים שונים. מהו בעצם "חזק"? – יצור כוח? יצור כוח ביחס לגודל השריר? סיבולת? כוח מתפרץ? תנועה חוזרנית? בכל אחת מהקטגוריות הללו ישנו "אלוף" בגוף האדם:
בקטגורית יצור כוח לזמן קצר, המנצח הברור הוא שריר המלעס או שריר הלסת. ב-1992, נקבע שיא גינס רשמי של יצור כוח בנשיכה בסך של 4,300 ניוטון למשך 2 שניות.
שריר המלעס. התמונה באדיבות ויקיפדיה.
יצור כוח ביחס לגודל השריר
כאן לנשים ישנו יתרון ברור: בעת לידת תינוק, שריר המיומטריום (הרקמה השרירית ברחם) מייצר 100-400 ניוטון בכל התכווצות. משקלו של שריר זה הוא 150 גרם בלבד.
עבודה מתמדת
המנצח פה הוא ללא עוררין הלב. בעוד ששריר הלב אינו מייצר הרבה עבודה בזמן נתון, אך הוא עובד כל ימי חיינו והעבודה המצטברת מכך גדולה לעין ערוך מכל שריר אחר בגוף. ההספק של הלב נאמד ב 1-5 וואט (ג'אול לשניה). הכפל זאת במספר השניות בחיינו (בערך 3 מיליארד) ותקבל שבמהלך חייך הלב מייצר עבודה שוות ערך לחשמל המיוצר במשך מספר שניות בתחנת הכוח באשקלון.
עומס
השריר עליו מופעל העומס הגדול ביותר בגוף הוא שריר העכוז הגדול. שריר זה, הגדול בגוף האדם, איפשר לבני אדם להיזדקף על שני רגליים וככזה, מופעל עליו עומס בכל זמן בו איננו שוכבים. על שריר זה מופעל רוב משקלו של הגוף רוב הזמן.
מהירות תזוזה
למרבה ההפתעה, המנצחת הגדולה כאן היא העין. השרירים אשר אחראים לתזוזת העיניים מסוגלים לבצע תנועות מהירות מאוד. במהלך שעת קריאה ממוצעת, העין תבצע כ-10,000 תנועות מלאות, כמעט ללא עייפות.
מאת: שלומי דגן
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.