הסרת שיער בלייזר מתבצעת על ידי המתת התאים במטריקס ובפקעת זקיק השערה (איור 1) בעזרת חום שמקורו בלייזר. השיטה מנצלת את העובדה שאור הלייזר נבלע בעיקר על ידי הפיגמנט מלנין, שבדרך כלל נמצא בריכוזים גבוהים בהרבה בשיער ובזקיקי השיער מאשר בתאי העור (אפידרמיס). כאשר הפיגמנט בולע את אור הלייזר הוא משחרר את האנרגיה כחום, כך ששטפים חזקים של אור מצליחים לגרום למוות תאי, במיוחד באלו בעלי ריכוזים גבוהים של מלנין. מכיוון שגם באפידרמיס ישנו מלנין בתאים שנקראים מלנוציטים, פיזור (scattering) יכול להוביל למוות של תאים אפידרמליים ולגרום לצלקות או לשינויי פיגמנטציה שאינם רצויים. זאת הסיבה שהסרת שיער בלייזר מומלצת בעיקר לבני אדם בהירים עם שיער כהה. על ידי בחירת אורך גל רצוי (בדרך כלל אינפרה אדום באורכי גל של 700-800 ננומטר) ומשך ההבזק (בין כמה אלפיות השנייה לחצאי שניות), ניתן לווסת את השפעת הלייזר כך שיגרם נזק בעיקר לזקיק השערה.
אור הלייזר נבלע על ידי מלנין שנמצא בשערה ובמונוציטים. האנרגיה מתפזרת כחום שגורם למוות תאי בזקיק השערה. תמונה מויקיפדיה.
הסרת השיער בעזרת לייזר היא בדרך כלל לצמיתות, אך זמן הטיפול משתנה ותלוי באדם המטופל. כאשר עור האדם כהה או שיערו בהיר צריכים לקצר את זמן החשיפה ללייזר כדי להקטין את הסיכויים לגרימת נזק לתאי האפידרמיס הסמוכים לשיער. אנשים אלו צריכים מספר רב של טיפולים בגלל הקושי להרוס את תאי הזקיק שאחראיים לגדילת השערה. כמו כן, השערה המטופלת צריכה להיות בשלב גדילה (Angaen). אם הנזק לזקיק אינו כולל, השערות שנחשפו ללייזר נכנסות לשלב התנוונות (catagen) ושלב מנוחה (telogen) שבסופה הן נושרות, ורק אז מתחיל שוב תהליך הגדילה. שלבים אלו לוקחים כ-3 חודשים, ומשום כך נדרש זמן המתנה ממושך בין הטיפולים. לאנשים בעלי שערות עקשניות במיוחד, תהליך ההסרה יכול להמשך כמה שנים.
מאת: אוני צברי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.