אלמוגים הם בעלי חיים ימיים זעירים שנוטים לגדול במושבות ענק הבנויות מהחומר סידן פחמתי (CaCO3) – בדומה לחומר ממנו בנויות קונכיות של צדפות ושבלולים, אבן גיר וה'אבן' שנוצרת בקומקום החשמלי.
הגוף החי של האלמוג נקרא פּוליפּ, באלמוגים החיים במושבה גודלו של כל פוליפ הוא בין 1 ל-12 מילימטרים, והוא מכיל זרועות צייד בקצה אחד (המסוגלות לצוד פלנגטון, מזונו של הפוליפ, מתוך המים), גוף עם פה במרכז, ו'רגל' בקצה השני.
באמצעות הרגל של הפוליפ הוא נצמד למשטחים קשים עליהם הוא מעביר את כל חייו. משטחים כאלה יכולים להיות סלעים, ספינות טבועות, ובעיקר – שלד של אלמוגים שכבר מתו.
מבנה סכמטי של פוליפ של אלמוג
במהלך חיו בונה הפוליפ סביב עצמו, לצרכי הגנה, את השלד הסידַני – שהוא המאפיין של מושבות האלמוגים (המכונות בעברית שוניות). כיוון שכל פוליפ בונה שלד חדש במהלך חייו, ולרוב הבנייה נוצרת על גבי שלד קיים של פוליפ אחר שמת– נוצרים במהלך השנים המבנים היפים, לרוב דמויי עץ או פרח המאפיינים את שוניות האלמוגים – רק שה'עצים' הללו בנויים אבן גיר\סידן פחמתי ולכן הם קשים ביותר ועמידים שנים רבות בתוך המים.
מבט מלמעלה על שונית אלמוגים באילת
אלמוג מסוג מוחן (כל התמונות באדיבות אתר ויקיפדיה)
בניית השלד מבוססת על תגובת שיקוע: החומר היוני סידן פחמתי, CaCO3, לא נמס במים (לפחות לא במים בעלי pH/רמת חומציות נייטראלית). החומר בנוי משני יונים: יון סידן Ca+2 ויון פחמתי CO3-2. כאשר 2 היונים הנ"ל מתקרבים אחד לשני בסביבה מימית הם נצמדים זה לזה ויוצרים משקע, לפי התגובה:
(Ca2+(aq) + CO32-(aq) -> CaCO3(s
(הסימון aq- קיצור של aqua – כלומר מומס במים, הסימון s – קיצור של solid, כלומר מוצק)
וזה בדיוק מה שהאלמוג עושה – הוא אוסף יונים של סידן המומסים במי-הים באופן טבעי ומפגיש אותם עם יוני פחמה אותם הוא מיצר בעצמו באמצעות פחמן דו-חמצני ומים:
+CO2 + H2O -> CO32- + 2H
הפחמן הדו-חמצני הוא כידוע תוצר לוואי של תהליך הנשימה, כך שאין לאלמוג בעיה להשיג אותו. (אגב, רבים מהאלמוגים חיים בשיתוף עם אצה, העוזרת ליצירת סביבה בסיסית, ומקלה על ייצור יון הפחמה לפי התגובה הנ"ל).
המפגש מתרחש על פני החלק החיצוני של הפוליפ כך שעם הזמן נוצרת סביבו משקע עבה של סידן פחמתי. קצב הגידול של השלד הסידני נע בין מספר מ"מ למספר ס"מ בשנה (תלוי בסוג האלמוג ובתנאי הסביבה).
- כתבה על מחקר שבדק מה מזהם את האלמוגים במפרץ אילת: לחץ כאן
- על בניית שונית אלמוגים מלאכותית על ידי 'זריעת' חומרים עליהם הפוליפים יכולים להתיישב: לחץ כאן
מאת: ד"ר אבי אסייג
המחלקה לנוירוביולוגיה ומכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.