פיטואסטרוגנים (Phytoestrogen) הן תרכובות צמחיות שאינן סטרואידים. בגלל המבנה שלהם שדומה לאסטרדיול שהוא סטרואיד (17-β-estradiol)יש להם את היכולת להיקשר לקולטני אסטרדיול ולהפעיל אותם.
הצמחים העשירים ביותר בפיטואסטרוגנים הם סויה (soy) ומוצריה (למשל טופו) ותלתן אדום (Red Clover) אך הזמינות של הפיטואסטרוגנים גם תלויה בצורת העיבוד של המוצר.
תמונה של פיטואסטרוגן (למעלה) ואסטרדיול (למטה). נלקח מויקיפדיה.
כיום מתקיים מחקר עשיר בתחום ויש עדויות מסוימות המצביעות על כך שפיטואסטרוגנים מסייעים להגנה מפני סוגי סרטן שונים, מחלות לב, אוסטיאופורוזיס ועוד. מנגד, לפיטואסטרוגנים יכולים להיות השפעות על ריכוז ופעילות הורמוני המין בגוף ע"י היקשרות או שפעול של אנזימים שונים הקשורים בתהליך יצור הורמוני המין. בנוסף, בניגוד לנאמר קודם, יש מחקרים הטוענים שנשים עם עבר של סרטן השד צריכות להיזהר בצריכת פיטואסטרוגנים מכיוון שהחומר יכול לשפעל קולטנים שיובילו להתפרצות חוזרת של הסרטן. אין עדיין מידע ברור ולכן הדעה הרווחת כיום שיש להיזהר (הדבר נכון גם בהזנת תינוקות).
תלתלן אדום (ויקיפדיה)
לא תמיד קל להצביע על קשר ישיר בין פיטואסטרוגנים לתופעות שונות בגוף. כיום אנחנו נחשפים לסטרואידים חיצוניים ממקורות שונים, בין השאר בחומרי שימור למזון, מוצרי קוסמטיקה, מוצרי פלסטיק וחומרי ריסוס כנגד מזיקים וצמחים שונים.
העדות הראשונה לכך הייתה בשנות ה -40, אז התגלה שצמח התלתן שנאכל ע"י כבשים רועות השפיע על פוריותן; לאחר מחקר התגלה שהוא עשיר בפיטואסטרוגנים. מחקר שנערך ב 2008 על שלוים (עופות) הראה ירידה בפוריות שלהם כאשר נחשפו לריכוזים גבוהים של פיטואסטרוגנים (Science, 191. 98-100. 2008). מחקרים אחרים הראו שצריכה מוגברת של חלבון סויה (למשל במזון מהיר) בתקופת הילדות עשויה להוביל לירידה מסוימת בפוריות גברים, אם כי אין מסקנות חד משמעיות.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.