ארובת שרב הינה טכנולוגיה שמטרתה הפקת אנרגיית רוח מלאכותית בתוך מבנה סגור, תוך ניצול אנרגיית השמש. ארובת השרב היא מבנה גלילי חלול המתנשא לגובה של כקילומטר. מבנה מלאכותי בגובה שכזה אינו קיים עדיין בעולם. קוטר הארובה אמור להיות כשליש גובה הארובה כאשר חלקה העליון של הארובה פתוח. ארובה שכזו אמורה להיות ממוקמת במקום שהוא חם ויבש ובכלל זה הוא צריך להיות קרוב לים.
אופן פעולת הארובה נעשה בצורה כזו ששואבים מי-ים ומרססים אותם בראש הארובה על האוויר החם. כלומר, מקור המים בארובה הוא מי-ים. שאיבת המים עוברת במערכת הולכה אל מאגר שממוקם בקרבת הארובה. המים שקולטים חום מהאוויר באזור מתאדים ועקב כך האוויר מתקרר וצפיפותו גדלה. מכיוון שאוויר קר הינו כבד, הוא שוקע מטה כאשר מהירותו מטה הינה מאוד גבוהה ויכולה להגיע לכ-80 קמ"ש. (בארובה רגילה אגב, מתבצע התהליך ההפוך - האוויר החם נע בארובה כלפי מעלה). האוויר יוצא מתחתית הארובת דרך פתחים מיוחדים שמעבירים את האוויר דרך טורבינות שמטרתן להניע גנרטורים המשמשים להפקת חשמל.
תיאור סכמטי של ארובת השמש
על פי הערכות, ארובת שרב תוכל לייצר כ-400 מגה-וואט חשמל (כ-10% מצריכת החשמל של ישראל נכון ל-2010). ישנה תוכנית שהוצעה לבניית ארובת שרב שכזו באזור הממוקם כ 40 קילומטרים מצפון לאילת, בערבה כאשר שאיבת מים תהיה מים-סוף והם יובלו למתקן ויועלו לפסגת הארובה במשאבות. המיוחד בטכנולוגיית ארובת השרב הוא שהיא למעשה מייצרת אנרגיה ללא פגיעה באיכות הסביבה שלא כמו תחנות כוח המשתמשות בשריפת פחם לדוגמא. נכון להיום, ארובת שרב שכזו לא נבנתה עדיין באף מקום בעולם.
מאת: חיים ברק
המחלקה לפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.